Dostupni linkovi

Kirbi: Nije mi jasno zašto tvrde da rušim vlast u Srbiji


Odlazeći američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi rekao je danas da je imao dobru saradnju sa Vladom Srbije i da mu nije jasno kako su nastale glasine da želi da "zbaci" ovu ili neku potencijalno drugu vlast u Srbiji.

Kirbi je za B92 kazao da SAD vole da saradjuju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, da smatraju Srbiju važnom državom i da moraju da imaju dobre odnose sa bilo kojim vlastima u Srbiji.

"Ne znam zbog čega bilo ko misli da želim da zbacim ovu ili bilo koju potencijalnu vladu (u Srbiji)", rekao je američki ambasador na pitanje zašto su ga pojedini mediji dovodili u vezu s željom da se oslabi Vučićeva vlada.

Kirbi je dodao da riječi da Srbija mora pažljivo da bira svoje saveznike nisu bile upozorenje vladi da su joj evrointegracije jedini put, ali da čvrsto veruje da je to jedina razumna alternativa za Beograd.

Prema njegovim riječima, Srbija ne mora da bude članica NATO kako bi bila i članica EU, jer su to dve odvojene organizacije a i postoje evropske države koje su članice Unije, ali ne i NATO-a.

Kirbi je, medjutim, kazao da Srbija može mnogo da doprinese očuvanju mira u svijetu i da to može da uradi kroz misije EU ili kroz neku saradnju sa NATO.


XS
SM
MD
LG