Dostupni linkovi

Merkel šokirana seksualnim napadima u Kelnu za Novu godinu


Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas šokiranost nizom seksualnih napada u Kelnu za Novu godinu i poručila da počinioci moraju što prije biti pronađeni.

Merkel je pozvala gradonačelnicu Kelna Henrijetu Reker da izrazi zabrinutost zbog napada koji su se dogodili u blizini glavne željezničke stanice u tom gradu.

U saopštenju njene kancelarije je navedeno da treba uraditi sve da se "počinioci pronađu što prije" i da se kazne "bez obzira na njihovo porijeklo".

Napadi u Kelnu su pokrenuli raspravu o ponašanju migranata u Njemačkoj pošto su očevici i policija napadače opisali kao ljude "arapskog ili sjevernoafričkog porekla" koji se okupljaju u velikom broju blizu željezničke stanice.

"Trenutno nemamo osumnjičene, tako da ne znamo ko su počinioci", rekao je šef policije u Kelnu Volfgang Albers i dodao da je policija dobila informaciju da su u pitanju "mladi ljudi stari izmedju 18 i 35 godina iz arapskog ili sjevernoafričkog regiona".

Gradonačelnica Kelna je rekla ne treba donositi prenagljene zaključke o napadačima.

"Potpuno je neprikladno povezivati grupu koja izgleda da je došla sa sjevera Afrike s izbjeglicama", rekla je Reker.

Policija je saopštila da su desetine žena prijavile seksualne napade i pljačke u noći izmedju četvrtka i petka. Podnijeto je najmanje 90 krivičnih prijava, uključujući jednu za silovanje.

XS
SM
MD
LG