Dostupni linkovi

SAD: Smanjuje se teritorija ID u Siriji i Iraku


Teritorija pod kontrolom takozvane "Islamske države" (ID) smanjila se za 40 posto na teritoriji Iraka, i 20 posto na teritoriji Sirije u 2015., jer su međunarodne snage izbacile militante iz nekoliko gradova, rekao je portparol koalicije koju predvode SAD, u utorak, 5.januara.

"Islamska država" je u 2014., uspjela da pod svoju kontrolu stavi trećinu teritorije Iraka, uključujući i Mosul najveći grad na sjeveru zemlje, i da se približi Bagdadu.

Kontraofanzivom iračkih i kurdskih oružanih snaga, podržanih međunarodnom koalicijom koju predvode SAD i šiitskim milicijama uz podršku Irana, sa iračke su teritorije uspjeli istisnuti borce ID iz nekoliko gradova, uključujući i Tikrita sjeverno od Bagdada i Ramade na zapadu.

U Siriji, ID se bori sa armijom predsjednika Bašara al Asada kao i drugim pobunjeničkim grupama koje se protive njegovoj vlasti.U Siriji militante "Islamske države" osim kolicije koju vodi Amerika, iz vazduha od septembra 2015., gađaju i ruski avioni koji pomažu Asadovim snagama.

XS
SM
MD
LG