Dostupni linkovi

Rusija spremna da posjeduje između Rijada i Teherana


Rusija je spremna da bude posrednik u rješavanju sukoba izmedju Saudijske Arabije i Irana, izjavio je danas neimenovani diplomatski izvor ruskoj državnoj novinskoj agenciji. N

eimenovani diplomata izjavio je za RIA Novosti da je Rusija razvila dobre odnose sa obje zemlje kroz saradnju u, takozanoj, "bečkoj grupi" koja radi na rješavanju konflikta u Siriji, kao i da se nada da može da posreduje u rješavanju problema između Rijada i Teherana.

Ruska novinska agencija nije objavila identitet diplomate kao ni da li je Rusija već ponudila Saudijsko Arabiji i Iranu posredničku ulogu u rešavanju krize.

Pogubljenje šiitskog sveštenika Nimra Bakera el Nimra, oštrog kritičara saudijskih vlasti u subotu u Saudijskoj Arabiji, izazvalo je proteste u Teheranu gdje je gađana saudijska ambasada. Saudijska Arabija je poslije toga odlučila da prekine diplomatske odnose s Iranom.

Portparol iranske diplomatije Husein Džabar Ansari izjavio je danas da Saudijska Arabija želi da poveća tenzije i sukobe u regionu, kao i da podstiče terorizam, reagujući na odluku vlasti u Rijadu o prekidu diplomatskih odnosa s Iranom.

XS
SM
MD
LG