Dostupni linkovi

Brković: Protesti nisu lišeni opasnih scenarija


Balša Brković
Balša Brković

Protesti Demokratskog fronta (DF) koji su bili na izdisaju dobili su novu dimenziju nakon intervencije policije i razbijanja demonstracija koje su obilježile nacionalistička ikonografija, gostovanje mitrpolita SPC Amfilohija i otvorena ruska podrška, ocjenjuje za naš program književnik Balša Brković.

Brković ističe da iako se nada da tako neće biti, protest koji je zakazan za sjutra nije lišen mogućeg opasnog scenarija i poziva sve subjekte da dijalogom, a ne nasiljem, rješavaju političku krizu u kojoj se Crna Gora nalazi.

RSE: Za sjutra su, u Podgorici, zakazani protesti Demokratskog fronta. Organizatori tvrde da se radi o građanskim protestima čiji je cilj formiranje prelazne vlade koja bi pripremila fer izbore, a vlast tvrdi da su motivi druge prirode – zaustavljanje EU i NATO puta i preispitivanje državnog statusa. Šta Vi mislite?

Brković: Kao što je to obično slučaj, moglo bi se reći da je istina, vjerovatno, negdje između. Međutim, meni se čini da su, ono što je bitno, ti protesti evoluirali. Dakle, ako bi se za neke segmente, etape ili pojedine učesnike moglo reći ovo što tvrdi vlast svi mi jednako vidimo evoluciju tih protesta. Tako da, recimo, onaj protest koji je bio reakcija na nasilno rastjerivanje demonstranata on je, čini mi se, bio profilisan u znatno većoj mjeri u nekom građanskom pravcu. Tako da stvari nijesu crno-bijele kako to često, nažalost, žele da predstave akteri i sa jedne i sa druge strane.

RSE: Dvadesetodnevne proteste DF-a je ipak obilježila nacionalistička ikonografija, gostovanje mitropolita Amfilohija, otvorena ruska podrška... Indikativan je taj tajming koji se poklopio sa posjetom generalnog sekretara NATO-a. Da li taj splet okolnosti baca sjenku na građanski karakter skupa?

Brković: Ja imam jednu vrstu ambivalencije kada je riječ o tom protestu iako sam neko ko uvijek podržava proteste, čini mi se da je ovdje inicijalni impuls ipak bio stranački marketing, budući da je nakon odlaska Miodraga Lekića DF bio prilično pogubljen na crnogorskoj političkoj sceni. Čini mi se da su oni u velikoj mjeri, na neki način... Posljedica svega ovoga je neka reprofilacija DF-a na opozicionoj sceni. A, jeste, moram reći da prisustvo grupa poput „srbadije barske“ i način na koji su oni performativno obilježili to svoje prisustvo, ili govor Amfilohijev... To je sve nešto što je išlo na ruku vlasti u smislu pojačavanja nekog negativnog stava o tim protestima i, na koncu, dovođenje u pitanje te građanske prirode koja je bila retorički prisutna. Vidjećemo, nije jednostavno. Nije lišeno čak ni nekih, mogućih opasnih scenarija, ali eto, vidjećemo u kom pravcu će to da se odvija.

RSE: Proteste nije podržao ni dobar dio opozicije. Mislim na URA-u, DEMOS i Demokrate. Te stranke su u saopštenju, pored apela na mir, pozvale i na hitan razgovor. Ukoliko DPS odbije da se dogovorom...

Brković: Ovi protesti su zaista aktivirali određenu društvenu dinamiku. Po Đukanoviću se, u sinoćnjoj emisiji u kojoj je nastupao, vidjelo da se, neoubičajeno za njegove standarde, trudio da bude konstruktivan. To jeste djejstvo tih protesta.

RSE: U tom stranačkom saopštenju se pominje i formiranje vlade narodnog jedinstva, što je eufemizam za prelaznu vladu. Evropska komisija je sve aktere pozvala da probleme rješavaju u parlamentu, a ove tri stranke pominju „demokratski forum“ relevantnih političkih subjekata. Da li to može biti izlazna strategija za DF koji odbija da se sa ulice vrati u parlament?

Brković: Vjerovatno. Ne znam. Front je djelovao kao neko ko očajnički traga izlaznom strategijom, a onda su dobili poklon od DPS-a koji je proteste koji gotovo nijesu ni animirali veći broj ljudi, pretvorio u vrlo konkretnu i vrlo zapaljivu stvar. U tom smislu kažem da to, vjerovatno, jeste neka izlazna strategija. Imam osjećaj da organizatori, što je zbunjujuće, isključivo razmišljaju o početku protesta, a da uopšte ne razmišljaju o završetku. Šta je smisao i šta je ona tačka na kojoj se kaže – sada ćemo to ili to. Evo, vidjećemo. Sve djeluje onako, crnogorski konfuzno. Prije svega se nadam da neće biti nikakvih nasilnih momenata ni sa jedne ni sa druge strane, a u tom slučaju crnogorsko društvo svakako dobija.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG