Dostupni linkovi

Vojna parada u Pekingu bez većine zapadnih lidera


Kineske vlasti objavile su danas spisak zvaničnika koji će naredne nedelje prisustvovati vojnoj paradi u Pekingu, povodom 70. godišnjice kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu.

Francuska i Italija poslaće svoje šefove diplomatije, dok će vlade SAD, Nemačke i Kanade biti predstavljene na nivou ambasadora.

Jedini predsednik iz Evropske unije biće šef češke države Miloš Zeman, dok će bivši britanski premijer Toni Bler doći na paradu u privatnom svojstvu.

Na vojnom defileu biće prisustno 24 predsednika država i vlada, među kojima predsednici Rusije Vladimir Putin, Južne Koreje Park Geun-hje, Južne Afrike Džejkob Zuma, kao i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Kina je za 70. godišnjicu japanske kapitalucije odlučila da 3. septembra organizuje veliku vojnu paradu, prvu paradu od 2009. godine, s političkom porukom pokazivanja svoje vojne sile, ocenili su analitičari.

Na vojnoj paradi na Trgu Tjenanmen učestvovaće oko 12.000 vojnika sa više od 500 vozila i oko 200 aviona.

Niko iz Japana neće biti na defileu, osim bivšeg premijera Tomićija Murajame koji se 1995. godine izvinio zbog zlodela Japana u Drugom svetskom ratu.

XS
SM
MD
LG