Dostupni linkovi

Odata pošta srpskim žrtvama u Podrinju


Liturgijom, parastosom i polaganjem cveća u nedelju je odata pošta srpskim žrtvama koje su pre 23 godine u srebreničkim selima Zalazje i Sase, kao i bratunačkim Biljača i Zagoni ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića.

Sećanje na srebreničke žrtve počelo je svetom liturgijom u hramu Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, u kojem je priređena izložba "Stradanja u logoru Jadovno".

Posle liturgije predstavnici lokalne samouprave i građani položili su vence na groblju u Bratuncu, kao i selima Biljača i Sase.

Svetoj liturgiji prisustvovao je šef misije OEBS u BiH Džonatan Mur, koji rekao "Tanjugu", da je važno poštovati i srpske žrtve zločina kao i one muslimanske u Potočarima.

"Srebrenica kao i sve opštine u BiH zaslužuju našu pažnju svaki dan. Bila mi je velika čast da učestvujem u ceremoniji 20 godina posle genocida u Potočarima. Moramo poštovati sve žrtve i one koji su preživeli te zločine. Tako je isto važno poštovati i žrtve zločina koji se dogodio pre 23 godine", rekao je Mur.

Muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića, na Petrovdan 1992. godine upale su u nekoliko srpskih sela - ubile 69, a zarobile 22 Srba.

Od aprila 1992. do maja 1996. u srebeničkim srpskim selima ubijeno je 474 osobe, od kojih devetoro dece.

XS
SM
MD
LG