Dostupni linkovi

Parlament BiH razmatra Prijedlog rezolucije o Srebrenici


Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici koju su predložili poslanici Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP-a i Zaim Backović (BPS).

Predlagači ovom rezolucijom žele da Predstavnički dom oda počast svim žrtvama genocida i izrazi najdublje saučešće porodicama stradalih u genocidu počinjenom u julu 1995. godine.

Na predloženom dnevnom redu sjednice je Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u prošloj godini, a članovi nadležne komisije ove sedmice su naglasili da se ozbiljnije treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona u ovoj godini koja nije izborna.

Ocijenjeno je da su najslabija karika u izbornom procesu birački odbori za čiji rad se izdvaja oko četiri miliona KM, što je više od 50 posto ukupnog budžeta za izbore, a u tom dijelu procesa se vrši najviše malverzacija.

Naglašeno je da bi se to moglo riješiti uvođenjem elektronskog glasanja te je pozvan CIK da uradi pilot-projekt za sljedeće izbore, posebno ako se zna da je Indija koja ima oko milijardu stanovnika uspješno završila taj proces.

Dnevnim redom predviđeno je i razmatranje Izvještaja o zaštiti ličnih podataka u BiH te Godišnjeg izvještaja o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava za prošlu godinu.

XS
SM
MD
LG