Dostupni linkovi

Šef antiterorističkog odjela EU: više od 3.000 Evropljana u IS-u


Broj Evropljana koji su pristupili militantnoj organizaciji "Islamska država" u Siriji i Iraku porastao je na više od 3.000, rekao je za BBC šef antiterorističkog odjela Evropske unije (EU) Gilles de Kerchova.

Kako prenosi oficijelni portal BBC-a de Kerchova je upozorio da bi zapadni udari iz mogli povećati rizik od odmazde "Islamske države" na teritoriji Evrope.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama izvela je od augusta oko 200 zračnih udara na položaje "Islamske države" u Iraku, a u ponedjeljak su počeli napadi na položaje ove organizacije u Siriji.

Parlament Velike Britanije danas će glasati o mogućem uključivanju u zračne udare.

De Kerchova je naveo da je u navedene 3.000 Evropljana u "Islamskoj državi" uključuje sve one koji su bili na ratištima, koji su tamo trenutno i one koji su ubijeni.

Procjene CIA-e je da "Islamska država" u Siriji i Iraku ima do 31.000 boraca, što je tri puta više nego što se pretpostavljalo.

Kako je de Kerchova kazao postoji mogućnost i da je broj od Evropljana u Iraku i Siriji veći od 3.000.

Dodao je da je proglašenje kalifata u junu ove godine, najviše doprinijelo odlasku Evropljana na ratišta.
"Ako vjerujete u ovo, vjerojatno želite biti dio toga što je ranije moguće", rekao je de Kerchova i upozorio da će zbog zračnih udara skoro sigurno doći i do napada "Islamske države" u Evropi.

XS
SM
MD
LG