Dostupni linkovi

Nastavak sukoba u Iraku


Irački sunitski ekstremisti i provladine snage vode danas žestoke okršaje oko naftne rafinerije Baidži i aerodroma Tal Afar u severnom Iraku.

Ekstremisti su preuzeli kontrolu nad jednom od nekadašnjih fabrika hemijskog oružja Sadama Huseina.

Baidži, najveća iračka rafinerija, opkoljena je islamističkim ekstremistima, koji su saopštili da su zauzeli skoro ceo aerodrom Tal Afar, preneo je BBC.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da su "upozoreni da je Islamska država Irak i Levant (ISIL) zauzela kompleks "Al Mutana (Al Muthanna)", prenela je agencija AFP.

Portparol je rekla da misli da ekstremisti ISIL neće moći tamo da proizvode upotrebljivo hemijsko oružje, jer je preostao materijal star i glomazan.

Kompleks, smešten samo 72 kilometra severozapadno od Bagdada, počeo je da proizvodi suzavac i druge nervne agense, uključujući sarin, početkom 80-tih godina, ubrzo nakon što je Husein preuzeo vlast, navedeno je u izveštaju CIA.

Do najnovijih okršaja na severu Iraka došlo je dan pošto su SAD objavile da će uputiti oko 300 vojnih savetnika da pomognu u borbi protiv pobunjenika.

Predsednik SAD Barak Obama istakao je da se američki vojnici neće boriti u Iraku.

Očekuje se da u Irak uskoro otputuje američki državni sekretar Džon Keri, koji će zatražiti izmene u iračkom kabinetu, uz očekivanje da bi to moglo da umanji tenzije izmedju šiita i sunita.

Premijera Iraka Nurija Malikika, inače šiita, optužuju da vodi anti-sunitsku politiku.
XS
SM
MD
LG