Dostupni linkovi

Keri kritikuje Rusiju zbog cijena gasa za Ukrajinu


SAD žele da spriječe da energija bude korišćena kao "političko oružje ili instrument agresije", izjavio je danas u Briselu američki državni sekretar Džon Keri.

Rusija je juče podigla cijenu prirodnog gasa za Ukrajinu i zaprijetila da če traži povraćaj 11 milijardi dolara koje je Ukrajina dobila po osnovu ranijih popusta.

Sadašnje teškoće "ističu neophodnost osiguranja energetske bezbijednosti, ne samo Ukrajine već i Evrope", kazao je Keri nakon energetskog savjeta EU-SAD."Nijedna zemlja ne treba da koristi energiju da bi se usprotivila težnjama nekih naroda... Ne možemo dozvoliti da ona bude upotrijebljena kao političko oružje ili instrument agresije", dodao je američki zvaničnik.

Keri je insistirao na neophodnosti da SAD i Evropska unija imaju različite izvore energije. "Moramo da učinimo sve kako ne bismo zavisili od samo jednog izvora energije", kazao je on.

Državni sekretar SAD je posebno pomenuo gas iz Azerbejdžana, izgradnju gasnih priključaka širom Evrope i mogućnost američkog izvoza gasa od škriljaca u Evropu.
XS
SM
MD
LG