Dostupni linkovi

Albanci sa juga Srbije prekidaju pregovore sa Vladom


Politički lideri Albanaca sa juga Srbije odlučili su da prekinu razgovore sa Vladom Srbije pošto je odbijen njihov predlog da u Preševo i Bujanovac budu vraćeni sudovi i tužilaštva, izjavio je danas repulički poslanik i predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi.

"Ne pristajemo na političku farsu i igre bez granica u kojima ništa ne dobijamo, a učešćem u razgovorima doprinosim diskriminaciji Albanaca na jugu Srbije. Nećemo da učestvujemo u razgovorima dok vlada ne pokaže spremnost da na ozbiljan način rešava probleme Albanaca na jugu Srbije", rekao je Haljimi agenciji Beta.

On je naveo da je odluka o prekidu razgovora o rešavanju problema na jugu Srbije doneta pošto je ministar pravde Nikola Selaković odbio svih pet amandmana na zakon o sedištima i područjima sudova i tužilaštava.

Haljimi je tražio da se Preševu i Bujanovcu vrate osnovni sudovi i tužilaštva, kao i prekršajni sudovi i da se u tim mestima formiraju jedinice Višeg suda u Vranju, a usvojenim zakonom predvidjeno je da se u Bujanovcu formira osnovni sud, a u Preševu prekršsajni sud i osnovno tužilaštvo.

"Zaključili smo da nema svrhe nastavljati razgovore pošto je ministar Selaković obrazložio odbijanje mojih amandmana time da u Preševu, Bujanovcu i Medvedji živi ukupno oko 1.100 Albanaca", rekao je Haljimi.

Haljimi je naveo da je Selaković naveo da u Preševu živi 416 Albanaca, u Bujanovcu 244 i u Medvedji 520.

"To su podaci sa popisa 2011. godine, ali su netačni i lažni jer su Albanci taj popis bojkotovali", rekao je Haljimi.
XS
SM
MD
LG