Dostupni linkovi

MMF odobrio isplatu Grčkoj još 1,7 milijardi evra


Medjunarodni monetarni fond (MMF) je saopštio da je odobrio isplatu još jedne tranše pomoći Grčkoj od 1,72 milijarde evra u okviru plana pomoći MMF i zemalja zone evra.

Ta, peta tranša pomoći MMF, podiže na 8,24 milijarde evra ukupan iznos koji je Fond isplatio Atini od početka pružanja pomoći njenim državnim finansijama, saopštio je MMF.

"Vlasti Grčke su nastavile pohvalan napredak u smanjenju fiskalne i neravnoteže platnog bilansa", rekla je generalna direktorka MMF Kristin Lagard (ćristine Lagarde).

"Ipak, napredak u strukturnim i institucionalnim reformama javnog sektora i dalje nije u skladu s veličinom problema Grčke. Za ekonomski oporavak i održivi rast i dalje su ključne dublje reforme", ukazala je Lagard.

Šefica MMF-a je naglasila potrebu da se reformiše javni sektor, unapredi poreska služba, uz reformu i poreza na prihod, i poreza na imovinu. Lagard smatra i da se "treba usredsrediti na to da ode nekvalifikovano osoblje i da se zaposle novi kadrovi, s potrebnim kvalifikacijama".

Posle prvog plana pomoći 2010. godine, Grčka je u proleće 2012. od trojke poverilaca (MMF, Evropska komisija, Evropska centralna banka) dobila masivnu kreditnu liniju od oko 173 milijarde evra u zamenu za mere drastične štednje u javnom sektoru i reforme.

MMF koji doprinosi sa 28 milijardi paketu pomoći dogovorenom 2012. godine, odobravao je isplatu dosadašnjih tranši pomoći posle ponekad pregrejanih pregovora.
XS
SM
MD
LG