Dostupni linkovi

Čitulje pred Paradu ponosa u Crnoj Gori


U Budvi su, uoči sutrašnjeg održavanja prve Parade ponosa u Crnoj Gori, osvanule čitulje sa imenom organizatora gej povorke.

Nepoznate osobe izlepile su čitulje u više delova grada Asa imenom predsednika LGBT Foruma progres Zdravka Cimbaljevića.

Cimbaljević je ranije kazao je da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj koliko je crnogorsko društvo u stanju da prihvati i neguje različitosti.

Iz crnogorske vlade poručeno je da se održavanjem Parade ponosa želi poslati poruka da je Crna Gora društvo u kome se poštuju ljudska prava, a iz policije da će preduzeti sve mere da manifestacije protekne bezbedno.

Ministar zaštite ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović rekao je ranije da Vlada Crne Gore podržava održavanje Parade. "Parada ponosa u Budvi biće pokazatelj ukupnih promena u crnogorskom društvu na evropskom putu”, istakao je on. Numanović nije želeo da se direktno izjasni na pitanje da li će lično prisustvovati Paradi ponosa u Budvi, ali je kazao da će tom skupu svakako prisustvovati predstavnik Vlade Crne Gore.

Pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Nikola Janjušević istakao je da će policija uraditi sve što je u njenoj nadležnosti, kako bi skup protekao bez incidenata. On nije želeo da precizira koliko će policajaca obezbedjivati Paradu, navodeći da će policajaca biti “dovoljno”.

“Policija će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, uradi sve što je potrebno kako bi skup protekao u mirnoj atmosferi i bez incidenata”, istakao je Janjušević.

Iz LGBT Foruma progres najavili su da će do kraja leta biti održana još jedna Parada ponosa u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG