Dostupni linkovi

Najavljeni mirni protesti Morsijevih pristaša


Pristaše Mohammeda Morsija
Pristaše Mohammeda Morsija

Dan nakon što je s mjesta predsjednika svrgnut Mohammed Morsi egipatska vojska objavila je da će dopustiti miran protest pristaša bivšeg predsjednika. Očekuje se da će se protestu priključiti i Muslimanska braća, javlja CNN.

Novi privremeni vođa Egipta Adly Mansour prisegnuo je da će održati izbore koji će poštovati volju naroda. Portparol Muslimanske braće rekao je da oni ne namjeravaju sarađivati s novim režimom. Morsi i neki članovi Muslimanske braće nalaze se u pritvoru, dok se za nekima još traga.

Jutros je prijavljeno ubistvo jednog vojnika nakon što su islamski militanti napali vojsku i policiju na kontrolnoj tački na poluotoku Sinaj. Napadnuta je i kontrolna tačka u zračnoj luci El Arish, te policijska stanica u gradu Rafah.

Portparol Muslimanske braće Gehad el-Haddad na konferenciji za novinare zahtijevao je hitno oslobađanje demonstranata Morsija kao i drugih zatvorenika. Na konferenciji je najavio i miran protest.

Komandant vojske objavio je na Facebooku da će garantovati pravo na proteste dokle god oni ne ugrožavaju nacionalnu bezbjednost.
XS
SM
MD
LG