Dostupni linkovi

Skupština Kosova usvojila briselski sporazum, preporuka EK za SSP


Evropska komisija je u ponedeljak dala preporuku za otpočinjanje pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Kosovom. Evropski komesar za proširenje Štefan File objavio je to na svom Twitter nalogu.

“Srbija i Kosovo su dokazale da se mogu fokusirati na budućnost pre nego da ostanu upletene u prošlosti. Prema tome, naše preporuke danas su jasne: i Srbija i Kosovo zaslužuju da se odlučno kreću ka EU perspektivi. Ovo je dobra vest za narod u Srbiji i na Kosovu, i za ceo region”, kazao je komesar EU za proširenje Štefan Füle.

"Preporuke za pokretanje pregovora sa Srbijom za članstvo u EU, i pokretanje pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, predstavlja odlučujući prekid sa prošlošću i zajednički korak prema evropskoj budućnosti. Želela bih da odam priznanja liderima Srbije i Kosova zbog njihove hrabrosti i vizije. Čast mi je što sam doprinela ovom procesu”, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Catherine Ashton.

Od usvajanja Studije izvodljivosti, oktobra 2012. i zaključaka Saveta od decembra 2012, Kosovo je ispunilo sve kratkoročne prioritete iz studije, navodi se u zaključku zajedničkog izveštaja Evropskog parlamenta i Saveta o napretku Kosova.

Kosovo je usvojilo potrebno zakonodavstvo i strateške dokumente, pokrenut je broj istraga organizovanog kriminala, održana je dobra saradnja sa EULEX-om i nastavlja se saradnja sa Specijalnom istražnom jedinicom.

Dodaje se da je Kosovo poduzelo i važne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Srbijom, te da su dve strane, nakon održanih deset sastanka na visokom nivou, parafirale „Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa“.

Prethodno je, i pored ometanja poslanika iz pokreta Samoopredeljenje, većina u Skupštini Kosova pružila je podršku sporazumu o nadležnostima asocijacije srpskih opština na severu, postignutog u Briselu između premijera Kosova i Srbije prošle nedelje.

Vanredna sednica sazvana na zahtev premijera, Hashima Thacija, počela je u 20 časova, a završila se oko sat vremena posle ponoći.

Cilj sednice je bio dobijanje podrške poslanika o parafiranom sporazumu.

Nakon višesatne debate, na kojoj su poslanici izrazili podršku normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali i kritike parafiranom sporazumu koju su uglavnom uputili pripadnici Samoopredeljenja, 89 poslanika je glasalo za, a pet protiv sporazuma u Briselu.

Samoopredeljenje je, međutim, pokušalo da spreči glasanje u Skupštini tako što su, u vreme završnog govora premijera Hashima Thacija, poslanici iz ovog pokreta ispred govornice izneli transparent sa kartom Kosova na kojoj je severni deo obojen crvenom bojom, uz natpis "Hashimovo Kosovo".

Istovremeno, u Skupštini se čula galama nastala audio snimcima nedavno prisluškivanih telefonskih razgovora između premijera Kosova i ostalih članova njegove partije.

U međuvremenu, aktivisti Samoopredeljenja održali su protest ispred Skupštine Kosova u znak nezadovoljstva zbog sporazuma iz Brisela.

S obzirom da uslovi za nastavak rada ni nakon dve pauze nisu stvoreni, predsednik Skupštine, Jakup Krasniqi, bez dalje rasprave stavio je na glasanje sporazum koji je dobio većinu glasova, odnosno podršku za parafiran sporazum.

Pre glasanja, poslanik Samoopredeljenja Rexhep Salimi tražio je da se ono ne održi.

„Gospodine predsedniče, nemojte dozvoliti, nemojte dozvoliti, nemojte dozvoliti jer će sutra biti kasno. Ovo je najvažnije jutro za one koji su se borili i radili, za građane ove zemlje. Ovo je raskrsnica, ili sa Kosovom van Srbije, ili sa Srbijom unutar Kosova“, kazao je Selimi.

Inače, u svom izlaganju, kosovski premijer je kazao da je ovo samo prvi sporazum, obzirom da će normalizacija odnosa sa Srbijom zahtevati ostale sporazume kako bi došlo i do priznanja Kosova od Srbije.

Thaçi je kazao da sporazum nije savršen, ali da on osigurava početak uspostavljanja normalnih odnosa sa Srbijom.

“Ovaj sporazum još više konsoliduje teritorijalnu celovitost naše države. Konsoliduje naše institucije reda i zakona i omogućava nam da unapredimo državni subjektivitet na međunarodnoj sceni. Štaviše, ovaj mirovni sporazum između Kosova i Srbije ojačava mir i stabilnost u našem regionu i otvara Kosovu jasnu perspektivu u procesu evroatlantskih integracija“, kazao je kosovski premijer.

Sledeći korak, rekao je on, je da se Srbija i Kosovo dogovore u Briselu oko faza sprovođenja postignutog sporazuma.

Pored partija iz koalicione vlade, sporazum su podržali i opozicioni Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova.

Za pokret Samoopredeljnje ovim sporazumom se "bosnizuje" Kosovo. Iz ove partije su se od samog početka protivili dijalogu Kosova i Srbije, uz obrazloženje da se njime priprema autonomija severa.

Lider pokreta Samoopredeljenje, Albin Kurti, kazao je da je sporazum na štetu kosovskih interesa.

„U ovih 15 tačaka, Kosovo se bosnizuje i pretvara u nefunkcionalnu, neuspešnu državu. Zarad vladavine, Thaçi, uronjen u korupciju i organizovan kriminal, žrtvovao je i napustio, kako Albance na severu Kosova, tako i one u istočnom delu“, kazao je Kurti.

Kritike na sporazum uputio je i predsednik skupštine, Jakup Krasniqi, inače iz redova Thaçijeve Demokratske partije Kosova, koji je naveo da sporazum prestavlja skrivenu autonomiju za sever Kosova. Pored njega, kritike na dijalog uputio je i Hydajet Hyseni iz iste partije.

Samoopredeljenje je nastavilo protest isped Skupštine Kosova koji je završen oko dva sata iza ponoći.
XS
SM
MD
LG