Dostupni linkovi

Odloženo usvajanje izveštaja o Kosovu i Srbiji, File se nada sporazumu


Štefan File
Štefan File
Evropska komisija je odložila usvajanje izveštaja o napretku Srbije i Kosova i usvojila je samo dokumet o Makedoniji, izjavio je na pres konferenciji komesar Komisije za proširenje Štefan File. Komesar je izrazio optimizam uoči nastavka dijaloga između premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija.

“Evropska komisija je diskutovala, ali nije usvojila izveštaje i napretku Srbije i Kosova u procesu evropskih integracija pošto čeka na ishod sastanka u Briselu u sredu premijera Srbije i Kosova koji je upravo zakazala visoka predstavnica i posrednica u dijalogu Ketrin Ešton. Uvereni smo da će ova runda dijaloga na premijerskom nivou rezultirati jasnim sporazumom.To je u strateškom interesu i Srbije i Kosova i čitavog regiona Zapadnog Balkana, kao i za celu Evropsku uniju. Vreme je da se Srbija i Kosovo ostave za sobom prošlos i okrenu se ka svojoj evropskoj budućnosti. Nadamo se da će dva lidera iskoristiti ovu istorijsku priliku koja je pred njima jer je to u interesu njihovih građana."

Novi sastanak u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU File je ocenio kao " dobar, povoljan znak da su oba premijera spremna da iskoriste ovu priliku koju imaju i da krenu opipljivo u normalizaciju odnosa Srbije i Kosova”.

Komesar za proširenje je objasnio da će Evropska komisija izveštaj o Kosovu i Srbiji ponovo razmotriti u svetlu mogućeg sporazuma Beograda i Prištine, o čemu će potom u ponedeljak u Luksemburgu mišljenje razmeniti i šefovi diplomatija EU.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, naime, 22. aprila će o ishodu dijaloga Beograd-Priština obavestiti Savet ministara spoljnih poslova Evropske unije.

Sporazum sa Prištinom je ključni za Srbiju jer će uticati na odluku o dodeljivanju datuma za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Konačnu odluku o pregovorima sa Srbijom i Kosovom doneće lidri EU, na junskom samitu.

Upitan o tome da li je optimista u pogledu ishoda nove runde dijaloga između Beograda i Prištine, koju je za sredu u Briselu zakazala visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, File je rekao da očekuje pozitivan ishod:

“Iz onoga što znam o debatama u dosadašnjim rundama dijaloga, iz diskusija sa svojim partnerima u obe prestonice, iz onoga što sam zaključio o poslednjim komunikacijama, iz odluke Visoke predstavnice da zakaže još jedan susret za sredu – sve to zajededno uverava me da će biti uloženi vrlo ozbiljni i kredibilni napori da se prevaziđe ono što je Keti Ešton prošli put označila kao uzak, ali vrlo dubok jaz između dveju strana”, rekao je Štefan File.
XS
SM
MD
LG