Dostupni linkovi

Thaci: Putujem u Brisel sa namerom da se postigne sporazum


Hashim Thaci
Hashim Thaci
Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio da je zvanična Priština pozitivno odgovorila na poziv visoke predstavnice Evropske unije CatherineAshton za devetu rundu dijaloga sa Srbijom u Briselu.

„Putujemo sa najboljom namerom kako bi se konačno postigao sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, a radi početka izgradnje novog poglavlja dobrosusedstva između Kosova i Srbije koji je nedostajao“, kazao je Thaci na aerodromu u Prištini pre odlaska za Brisel.

On je dodao da od postizanja sporazuma na dobitku neće biti samo Kosovo, već je to dobro i za Srbiju i za ceo region u sklopu evroatlantske perspektive.

„Još uvek ima razlika ali želim da verujem da je Beograd u toku ovih dana razmislio i preuzeo odgovornost da bude fleksibilniji. Pozicija Kosova je više nego jasna – u potpunosti je u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, visokim evropskim standardima“, kazao je Thaci.

„U slučaju postizanja sporazuma radićemo na brzom formiranju uslova i okolnosti za organizovanje slobodnih izbora u četiri opštine na severu. Izbori će će biti u skladu sa zakonima Kosova, organizovaće i olakšaće OEBS na poziv kosovskih institucija a potom će se formirati asocijacija srpskih opština bez zakonodavnog ili izvršnog mandata, ili trećeg sloja vlasti. Stvoriće se uslovi za socioekonomske investicije kako bi bili na usluzi svim građanima na severu, bez obzira na etničke razlike“, dodao je on.

On je dodao da se sporazumom sa Srbijom Kosovu otvaraju perspektive konsolidacije države, ekonomskog razvoja i učlanjenja u regionalne i međunarodne organizacije, uključujući i UN.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton potvrdila je ranije da je premijere Kosova i Srbije pozvala u sredu na sastanak.

“Zatražila sam od njih da dođu u konstruktivnom duhu, spremni da istraže različite opcije i pristanu na uzajaman kompromis”, navodi se u saopštenju.

To je prethodno za RSE potvrdio i zamenik kosovskog premijera i član delegacije u Briselu Slobodan Petrović, a prva je objavila na društvenoj mreži Twitter Vlora Çitaku, ministarka za evropske integracije u Vladi Kosova. Ona je napisala da se nada da se ova prilika neće propustiti.

Priština optimistična

U međuvremenu, Reuters prenosi da je Evropska Komisija odlučna i da odloži današnje objavljivanje preporuka o spremnosti Srbije za početak pristupnih razgovora sa EU, kako bi se Srbiji i Kosovu dalo više vremena za nastavak razgovora.

„Ja se nadam, a i na prošloj rundi sam rekao da sam optimista i da verujem da je to jedan zajednički interes i radujem se tom susretu. Verujem da ćemo pronaći konkretne rezultate dijaloga“, kazao je Petrović.
Slobodan Petrović
Slobodan Petrović

On na sutrašnji dan ne gleda kao na dan D ali kaže da je to prilika i šansa za rešenje nagomilanih problema koji su stvoreni u prošlosti.

„Što se pre bude došlo do rešenja i sporazuma, to je bolje. U svakom slučaju, šta je alternativa? Možda da za nekoliko meseci se ponovo budemo sreli u nekom drugom gradu, ali isto moramo da dođemo do nekih zajedničkih rešenja".

Zamenik kosovskog premijera je naveo da Kosovo nije promenilo svoju poziciju i da je dalo saglasnost za postizanje sporazuma. Čekalo se na odgovor Beograda, dodao je on.

„Svestan sam činjenice da je to jedan proces koji iziskuje puno odlučnosti i odgovornosti za svoje građane. Svi oni koji su računali da se problem može rešiti jednim susretom prosto je nerealno. Očekujem da i na jednoj i drugoj strani sede ozbiljni i odgovorni ljudi koji će izabrati budućnost naspram prošlosti. Potpuno razumem poziciju pregovarača, učesnika u procesu. Nije ni malo lako ali s druge strane po tome se opredeljuju lideri“, kazao je Petrović.

On nije mogao da potvrdi da li je došlo do promene stava Beograda, ali se ipak nada da je sporazum bliži.

„Želim da verujem da su se stvari pomakle ka rešavanju tog jednog zajedničkog pitanja i postizanju zajedničkog dogovora. Očekujem da će pre svega nakon postizanja sporazuma da bude aktivno učešće svih na realizaciji tih postignutih dogovora što je jedna velika aktivnost potrebna za sve učesnike u ovom procesu i naravno da još jednom kažem da je jako važna uloga i međunarodne zajednice, EU u ovom slučaju ko je organizator dijaloga. S druge strane, ono što veoma dobro znate da su rešenja koja su na dnevnom redu nisu možda najpopularnija ali ja verujem da su najoptimalnija s obzirom na uslove u kojima živimo i na situaciju gde smo i znam da kakvo god rešenje bilo, neće biti svi zadovoljni. To je nešto što je potpuno jasno“, zaključio je Petrović.
XS
SM
MD
LG