Dostupni linkovi

Dačić: Beograd želi dogovor sa Prištinom


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton potvrdila je da je pozvala premijere Srbije i Kosova, Ivicu Dačića i Hašima Tačija na novi sastanak u sredu 17. aprila u Briselu.

"Pozvala sam ih da dođu, budu konstruktivni, spremni da razmotre različite opcije i dođu do kompromisa", navodi se u saopštenju.

Poslednja runda dijaloga održana je 2. aprila i tada nije postignut dogovor. Premijer Srbije Ivica Dačić koji se nalazi u poseti Litvaniji izjavio je nakon vesti da se nastavlja dijalog sa Prištinom.

„Mi smo iskreno odgovorili na ono što smo pitani. A pitani smo, pošto smo hteli da nastavimo dijalog, šta je dovoljan razlog i uslov da mi prihvatimo sporazum. I mi smo to iskreno odgovorili. Mi smatramo da je od vitalnog značaja da se reši pitanje policije, pravosuđa, pitanje neprisustva neke buduće kosovske vojske na teritoriji severa, da Zajednica mora da ima nadležnosti u sprovođenju kompetencija, zajedno sa opštinama koje čine Zajednicu srpskih oština. Znači, spremni smo za nastavak dijaloga, ne smatramo da je sutra dan D, u smislu da moramo da postignemo dogovor, ili će biti smak sveta. Mi želimo da postignemo dogovor,“ kaže Dačić.

Jelko Kacin, izvestilac EP za zapadni Balkan, rekao je za RSE da je na pomolu istorijski sporazum.

„Mi smo pred istorijskim dogovorom. Ja bih taj dogovor usporedio sa krajem hladnog rata u Zapadnoj Evropi. Dogovor između Prištine i Beograda za te dve zemlje i za ceo Balkan znači makar toliko", kazao je on.

Na upit da li veruje da u sredu može doći do dogovora Beograda i Prištine, Kacin odgovara:

"Ja verujem da do dogovora može doći i u sredu, ali to ne zavisi od toga šta ja mislim, nego od toga kakav dogovor će postići dva pregovarača, oba premijera uz podršku svojih koalicionih partnera i opozicije i svakako uz aktivnu podršku javnosti u obe zemlje.“

Moguć kompromis oko komandira policije?

Šta je to što je i sutra na stolu? U Briselu nije saopšteno da li je i kakav kompromis na vidiku. Dopisnik RSE Rikard Džozviak saznaje u diplomatskim izvorima u EU:

“Ono što ovde u Briselu čujem od strane nekih diplomata jeste da bi Priština i Beograd mogli postići kompromis oko komandira policije u severnim opštinama, odnosno, o tome ko će ga imenovati. Oni se nadaju da će Kosovo tu popustiti i ostaviti prostora i Srbima na severu kad je u pitanju imenovanje te osobe. Dakle, kad je u pitanju policija, mogla bi se postići neka vrsta sporazuma. Verujem da su i Sjedinjene Države u tom smislu uložile dosta energije utičući na Kosovo.“

Dušan Janjić, dobri poznavalac kosovskih prilika kaže za RSE da će na stolu biti sledeći mogući kompromis.

„Prvo, da neće kosovske bezbedonosne snage operativno delovati na teritoriji zajednice srpskih opština. Drugo, da će se u prelaznoj fazi pod pojmom sever Kosova smatrati samo četiri opštine sa srpskim većinskim stanovništvom. Da će se uvesti neka vrsta apelacionog panela, ne verujem da se može postići dogovor o Apelacionom sudu i najzad dogovor o razmeni oficira za vezu i njihovim kancelarijama“, kaže Janjić i dodaje da misli da sada Srbija ipak neće dobiti datum, već će dobiti pozitivno mišljenje, a datum tek u decembru ove godine.

U sredu, podsetimo, poslanici Evropskog parlamenta treba da razgoavarju o predlogu rezolucije o Srbiji koji je sastavio Jelko Kacin u kome se preporučuje usvajanje datuma početka pregovora o pridruživanju EU "čim se za to steknu uslovi”.

Štefan File je svoj izveštaj odložio, a 2. aprila će visoka predstavnica EU za spolljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton detaljno informisati šefove diplomatija zemalja članica EU o dijalogu Beograda i Prištine, nakon čega će oni odlučiti da li je Srbija ispunila uslove za datum.
XS
SM
MD
LG