Dostupni linkovi

Dežer: Nadam se datumu za Srbiju do avgusta


Vensan Dežer
Vensan Dežer
Još uvek nisu izgubljene sve šanse da Srbija dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom. To je za Radio Slobodna Evropa izjavio predstavnik delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer. On napominje kako se nada da će se to i dogoditi pre avgusta kada se okončava njegov mandat u Srbiji:

„Šanse su još uvek tu. Definitivno. Zato što je mnogo napora uloženo na obema stranama. Koliko po pitanju dijaloga, tako i na polju reformskih procesa. Sada je potrebno finalizovati stvari, pronaći adekvatan dogovor i onda preći na implementaciju. Tako da ih ima. Mi imamo dobar momentum, i ne bi trebalo da ga izgubimo“.

Dežer je podvukao da je dogovor Srbije i Kosova prvi je naredni korak koji mora biti postignut ukoliko Srbija želi da dobije datum za početak pregovora, naveo je Dežer. On je naglasio da je u taj proces uloženo puno napora, te da ne treba biti pesimističan.

„Još uvek pokušavamo da postignemo dogovor. Napori su učinjeni u tom pravcu. Ne bi trebalo da budemo pesimistični po tom pitanju, imamo još vremena i šansi za kretanje u dobrom pravcu. Naravno ono što je jako bitno jeste da vidimo i implementaciju ovog i drugih dogovora. Uostalom, iz velikog broja zaključaka Evropskog saveta iz prošle godine. Dosta je pitanja na koja takođe moramo ukazati kao što su pitanje telefonskog saobraćaja, električne energije, a takođe moramo videti da se proces reformi produžava. To nije samo odluka za jedan dan ili jedno pitanje, to je proces i potrebno je da vidimo da taj proces ide napred. Prvi korak je da se pronađe dobar dogovor između Beograda i Prištine u predstojećim danima“, zaključio je Dežer.
XS
SM
MD
LG