Dostupni linkovi

Obama pozvao Kongres da glasa o zabrani oružjaAmerički predsjednik Barack Obama pozvao je Kongres da sazove glasanje o zabrani jurišnog oružja, najspornijem dijelu njegova plana za suzbijanjem nasilja vatrenim oružjem u Sjedinjenim Državama.

Obamina izjava daje naslutiti da je Bijeloj kući jasno kako će biti iznimno teško usvojiti takvu odredbu unatoč visokoj potpori javnosti, javljaju agencije. Uz protivljenje u Kongresu, a to uključuje i neke demokrate, i javnim traženjem da se o toj mjeri barem glasa, Obama priznaje da će čak i to, a kamoli prihvaćanje zabrane jurišnog oružja, biti teška misija, smatraju analitičari.

"Moramo zabraniti jurišno oružje. A to zaslužuje glasanje u Kongresu, jer takvo ratno oružje nema šta tražiti na našim ulicama. Nema zakona ili paketa zakona koji našu djecu mogu učiniti potpuno sigurnom. Ali ako postoji barem jedna stvar koju možemo napraviti, ako možemo spasiti samo jedan život, imamo obavezu pokušati", rekao je Obama u govoru u centru za specijalne operacije policije u Minneapolisu. Bio je to prvi Obamin odlazak izvan Washingtona kako bi promovisao paket o kontroli naoružanja.

Obama se nada da će uspjeti pritisnuti Kongres da sazove glasanje prije nego što izblijede sjećanja na masakr u osnovnoj školi u Newtownu. Osim sa opozicijom u Kongresu, Obama će se u pokušaju usvajanja zakona suočiti i s moćnim lobističkim Nacionalnim udruženjem za vatreno oružje (NRA) i snažnom američkom tradicijom posjedovanja oružja i lova.
XS
SM
MD
LG