Dostupni linkovi

Moskva proširila crnu listu američkih državljana


Rusija je potvrdila danas da je proširila crnu listu u vezi sa zakonom "Dima Jakovljev" imenima američkih državljana koji su prekršili ljudska prava i kojima će biti zabranjen ulaz u Rusiju.

"Ministarstvo spoljnih poslova provodi zakon 'Dima Jakovljev', uključujući dio koji pominje sastavljanje liste, ali nećemo sada objaviti imena", rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, prenijela je RIA Novosti.

Ruska crna lista poznata i kao "Lista Gvantanamo" sastavljena je prošle jeseni kao odgovor na Zakon Magnicki, prvobitno uključujući 11 američkih zvaničnika umiješanih u kršenja ljudskih prava i mučenje u zatvoru Gvantanamo na Kubi i u tajnim zatvorima CIA širom Evrope.

Još 60 ljudi povezanih sa krivičnim gonjenjem ruskih državljana Viktora Buta i Konstantina Jarošenka, sa kršenjem prava u vezi sa usvojenom djecom, kao i autori i lobisti Zakona Magnicki pridodati su na listu, rekao je šef Odbora za međunarodne poslove državne Dume Aleksej Puškov.

Američka vlada usvojila je Zakon Magnicki u decembru 2012. godine, uvodeći crnu listu ruskih zvaničnika koji su navodno povezani sa smrću ruskog advokata Sergeja Magnickog u ruskom zatvoru 2009. Rusija je odmah najavila recipročne mjere.

Zakon "Dima Jakovljev", koji je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin krajem decembra, zabranjuje američka usvajanja ruske djece.

Prema ovom zakonu, američkim državljanima koji su prekršili ljudska prava zabranjuje se ulaz u Rusiju, plijeni se njihova imovina i blokiraju operacije njihovih kompanija.
XS
SM
MD
LG