Dostupni linkovi

Građanima Hrvatske na dvije godine ograničen pristup tržištu rada u Njemačkoj


Pristup njemačkom tržištu rada za hrvatske građane bit će najmanje dvije godine nakon planiranog ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja ove godine i dalje ograničen, priopćila je Vlada SR Njemačke nakon redovite sjednice u srijedu.

"Shodno zakonodavstvu Europske unije o izdavanju radnih dozvola pristup njemačkom tržištu rada tijekom prijelaznog razdoblja od dvije godine i dalje bi ostao ograničen za radnike iz Hrvatske", rekao je glasnogovornik Njemačke vlade Steffen Seibert u srijedu izvješćujući novinare o tijeku redovite sjednice kabineta.

Na sjednici se, između ostalog, raspravljalo i o Nacrtu zakona o prilagodbi zakonskih odredbi SR Njemačke u sklopu procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

I dalje će kao i dosada vrijediti izuzeci za određene grupe koje ni nakon 1. srpnja za zaposlenje u Njemačkoj neće trebati izdavanje radne dozvole.

"Tu se prije svega radi o akademski obrazovanim građanima koji u Njemačkoj pronađu radno mjesto shodno njihovoj naobrazbi. Nadalje je tržište rada otvoreno onim naučnicima koji u Njemačkoj žele izučiti neko zanimanje u trajanju od najmanje dvije godine kao i za sezonske radnike koji i dalje mogu šest mjeseci godišnje raditi u Njemačkoj bez izdavanja radne dozvole", objasnio je Seibert.
XS
SM
MD
LG