Dostupni linkovi

Timošenkova protestuje u zatvoru


Julija Timošenko počela "akciju građanske neposlušnosti" i odbija da se vrati u svoju zatvorsku sobu protestujući protiv režima predsjednika Viktora Janukoviča.

Timošenkova je provela noć u prostoriji s tuševima i zapretila da se više neće vratiti u svoju sobu dok se ne uklone kamere koje je nadziru, rekao je Andri Lapinski, pomoćnik šefa regionalne zatvorske službe Harkova, grada na istoku Ukrajine gdje Timošenkova služi zatvorsku kaznu.

Timošenkova, koja je u maju prošle godine prebačena iz zatvora u gradsku bolnicu zbog diskus hernije, juče popodne odbila je ljekarsku njegu, rekao je glavni ljekar u bolnici.

"Neću više dozvoliti ni jedan pregled tijela... fizički ću se tome suprotstaviti... Neću više ući u svoju sobu dok se ne povuku nadzorne kamere", navela je Julija Timošenko u pisanoj izjavi.

Ona je već dva puta štrajkovala 2012. tražeći oslobađanje iz zatvora.

Bivša premijerka Julija Timošenko osuđena je 2011. godine na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja, što je na Zapadu okarakterisano kao politički proces.

Protiv nje se vodi još jedan sudski potupak, za utaju poreza.Procesi protiv bivše premijerke doveli su do ozbiljne krize između Ukrajine i Evropske unije, koja u njima vidi političku motivaciju i traži oslobađanje Timošenkove.
XS
SM
MD
LG