Dostupni linkovi

Nastavljen postupak rehabilitacije Draže MihailovićaU beogradskom sudu je nastavljen postupak rehabilitacije komandanta četničkog pokreta Dragoljuba Mihailovića.

Ispred zgrade suda okupilo se nekoliko osoba sa šubarama s kokardama, među kojima je i lider "Obraza" Mladen Obradović.

Ovog puta ispred suda nisu prisutne pripadnice pokreta Žene u crnom koje su do sada uglavnom prisustvovale tom sudskom procesu.

Prvi osnovni sud u Beogradu je 5. oktobra proglasio Mihailovića mrtvim i kao datum njegove smrti utvrdio 31. jul 1946. godine. Ta odluka je bila preduslov za okončanje postupka rehabilitacije.

Zahtev za rehabilitaciju su 2006. godine podneli Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osudjen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva gradjanska prava.

Dva dana kasnije, 17. jula 1946. godine, streljan je kao državni neprijatelj "broj jedan", a do danas nije objavljeno gde je streljan i sahranjen.

Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine.
XS
SM
MD
LG