Dostupni linkovi

Fojnica: Protest zbog izgradnje hidroelektrane


U srednjobosanskom gradiću Fojnica jutros se okupilo oko 150 mještana nekoliko sela koji žele spriječiti izgradnju mini hidro-eletrane u Gotuši. Mještani sela Gojevićke Luke, Dusina, Gojevići, i Bakovići, isitču da će izgradnje hidro-elektrane uništiti prirodne ljepote toga kraja.

Poslije dužeg zatišja ovaj problem se ponovno aktualizirao, nakon što su investitori na gradilište dovezli stroj koji danas treba početi sa radovima. Ovaj problem je aktivan još 2009.godine, kada su se mještani prvi put usprotivili gradnji pomenute hidroelektrane.

Mještani Luka, mjesnih zajednica Dusina, Gojevići, Bakovići, Fojnica i drugi pokušavaju spriječiti gradnju okupljanjem na mjestu gdje je dovezena mašina s obzirom na to da je i u desetom mjesecu protekle godine gradnja obustavljena stalnim okupljanjima i protestima mještana.

Građani predlažu investitoru radova na izgradnji, da zbog složenosti situacije, odnosno protivljenja građana MZ Gojevići, na čijoj se teritoriji gradi MHE, obustave radove dok se ne preispita i utvrdi ili ospori valjanost postojeće dokumentacije vezane za izgradnju proizvodnog postrojenja mini hidrocentrale.
XS
SM
MD
LG