Dostupni linkovi

Hiljade letaka bačene na DamaskNa Damask i njegovo predgrađe danas su iz helikoptera sirijske vojske bačene hiljade letaka, u kojima se pobunjenici pozivaju da predaju oružje i upozoravaju da će se, u suprotnom, suočiti sa "neizbežnom smrću".

Leci su, po svemu sudeći, sastavni deo psihološkog rata režima protiv pobunjenika i procenjuje se da je malo verovatno da će imati bilo kakav uticaj na njihovu nameru da svrgnu režim sirijskog predsednika Bašara el-Asada.

Organizacije za ljudska prava navode da je od početka pobune u Siriji u martu 2011. ubijeno više od 20.000 ljudi.

Vojska u poslednjih mesec dana vodi bitku sa pobunjenicima u predgrađu Damaska, a velike borbe vode se u Alepu na severu zemlje.

Vlada je nedavno pojačala ofanzivu za preuzimanje kontrole nad pobunjeničkim četvrtima na periferiji Damaska, gde su u višednevnim sukobima ubijene stotine ljudi.

U nekim od letaka, na kojima su potpisane sirijske oružane snage i generalštab vojske, piše: "Sirijska vojska je odlučna da očisti svaki pedalj Sirije i imate samo dve mogućnosti: Položite oružje... ili se suočite sa neizbežnom smrću".

"Niko vam neće pomoći. Naveli su vas da uperite oružje na sunarodnike. Oni se naslađuju sa vi ste suočeni sa smrću. Zašto? Za koga?", tekst je letka.
XS
SM
MD
LG