Dostupni linkovi

Vicepremijer Sirije: Zapad traži izgovor za intervenciju


Zamenik sirijskog premijera Kadri Džamil ocenio je u utorak da poslednje izjave američkog predsednika Baraka Obame pokazuju da Zapad traži izgovor za vojnu intervenciju u Siriji.

Obama je juče izjavio da će SAD razmotriti mogućnost vojne intervencije u Siriji ako u građanskom ratu u toj zemlji neka od strana upotrebi hemijsko ili biološko oružje.

Džamil je Obamine izjave nazvao "propagandističkim pretnjama" povezanim sa predsedničkim izborima, ali i signalom da Zapad traži izgovor za intervenciju.

On je u obraćanju novinarima u Moskvi upozorio da je takva intervencija "nemoguća" i da "oni koji to razmatraju očigledno žele da vide da se kriza proširi i van granica Sirije".

Obama je juče u Vašingtonu rekao da bi upotreba oružja za masovno uništenje, koje Sirija poseduje, dodatno proširila konflikt i upozorio sirijskog predsednika Bašara Asada i druge "igrače na terenu", da bi upotreba takvog oružja bila "crvena linija" preko koje SAD ne bi mogle da pređu.

"To ne bi samo uključivalo Siriju. To bi zabrinulo i saveznike u regionu, uključujući Izrael, a takođe i nas", rekao je Obama.
XS
SM
MD
LG