Dostupni linkovi

Iz Švedske deportovano stotinjak građana BiH, bit će ih još 1.000


Građani BiH, koji tražeći azil, u Švedskoj pokušaju riješiti svoje egzistencijalno pitanje, uzalud će se izložiti trošku odlaska u ovu skandinavsku zemlju, jer im tamošnje vlasti neće odobriti ostanak. U posljednjih nekoliko dana iz Švedske je deportovano stotinjak bh. državljana, a ubrzo će za njima doći još oko 1.000.

Radi se uglavnom o građanima sa područja Zvornika, Sapne i Kalesije, koji su preko teritorije Republike Srbije i sa prijevoznicima iz te zemlje otputovali u Švedsku i to u junu i julu ove godine.

Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH, za Klix.ba ističe da su procedure u vezi sa zahtjevom za azil u Švedskoj kratke i da u prosjeku traju 25 dana.

“Deportacije traju već neko vrijeme. Švedska će vratiti svih blizu 1.100 građana koji su otišli nezakonito tražiti azil. Deportovano ih je stotinjak, a očekujemo da u narednih mjesec dana deportuju i ostale. Svima njima će biti odbijen zahtjev i bit će deportovani u vrlo kratkom roku. Treba naglasiti da će mnogi od njih čak dobiti i zabranu ulaska u zemlje Šengena i to u trajanju od tri do pet godina”, kaže Dautbašić.

BiH ima i dodatni problem, jer su ovi građani u Švedsku otišli preko teritorije Srbije, što sužava mogućnosti reagovanja bh. institucija.

“Šanse da naši građani dobiju azil u Švedskoj su nikakve, apsolutno ravne nuli! Stalno ponavljamo da je to što naši građani rade čista avantura. Nema teoretske šanse da bilo koji državljanin BiH dobije azil, budući da je naša zemlja zvanično sigurna zemlja i njenim građanima takvi zahtjevi neće biti pozitivno riješeni. Ljudi opet idu i bespotrebno se maltretiraju i izlažu trošku”, naglašava Dautbašić te dodaje da su ovi građani često podvođeni kriminalcima, koji tako ostvare finansijsku korist.

Isti slučaj je bio i prošle godine kada su bh. građani sa područja Modriče i Gradačca pokušali dobiti azil u Belgiji, ali su svi deportovani. U Ministarstvu sigurnosti BiH kažu da ima pojedinačnih slučajeva i manjih grupa bh. državljana u Švicarskoj i Njemačkoj, koji također nastoje dobiti azil, ali da to u ovom momentu BiH ne predstavlja veći problem.
XS
SM
MD
LG