Dostupni linkovi

Danas se održava Zagreb pride


U Zagrebu će danas biti održana gej parada, a tema ovogodišnje "povorke ponosa", koja će proći zagrebačkim ulicama, su LGBT porodice.

"Zagreb pride" počeće u 14.00 časova na Trgu žrtava fašizma, a povorka će zatim proći centralnim zagrebačkim ulicama i završiti javnim skupom i koncertom u parku Zrinjevac.

Organizatori su pozvali sve građane da se, bez obzira na seksualnu orijentaciju, pridruže "povorci ponosa" i tako podrže zagovaranje jednakosti i dostojanstva za sve LGBT osobe u Hrvatskoj.

Uoči 11. "Zagreb prajda" sa organizatorima je juče o problemima istopolne zajednice razgovarao predsjednik Hrvatske Ivo Josipović. Josipović je istakao da je bilo riječi i o potrebi da se zakonom urede odnosi u homoseksualnim porodicama, kao i drugi međuljudski odnosi, jer se takve porodice susreću sa svakodnevnim problemima, kao i heteroseksualne, prenose hrvatski mediji.

Prva gej parada u Hrvatskoj u Zagrebu je održana prije 10 godina, a prošle godine prvi put u Splitu obilježena je uz kamenje, suzavce i petarde.

Gej parada u Splitu ove godine protekla je bez incidenata, uz jake mjere sigurnosti. Gej skup u Splitu 9. juna obezbjeđivalo je 911 policajaca, a u povorci je bilo 700 učesnika.
XS
SM
MD
LG