Dostupni linkovi

Američka sekretarka Hilari Klinton u trodnevnoj poseti Kini


Američka državna sekretarka Hilari Klinton doputovala je danas u trodnevnu posetu Kini gde će zajedno sa ministrom finansija Timotijem Gajtnerom učestvovati na godišnjem
samitu dve zemlje posvećenom bilteralnim ekonomskim odnosima.

Strateški i ekonomski dijalog je redovni godišnji sastanak dve zemlje koji se alternativno održava u Kini i SAD, a po tradiciji je i prilika da visoki zvaničnici dve zemlje razgovaraju o važnim ekonomskim pitanjima, ali i aktuelnim političkim temama.

Ovogodišnji sastanak biće, međutim, održan u senci afere oko bekstva kineskog slepog disidenta Čen Guangčenga koji je utočište našao u ambasadi SAD, gde se i danas nalazi.

Samouki advokat, Čen je 22. aprila uprkos strogom policijskom nadzoru pobegao iz svoje kuće na istoku Kine. Jedna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava kasnije je potvrdila da se on nalazi u ambasadi SAD u Pekingu i da će najverovatnije zatražiti azil u toj zemlji.

Međutim, ni u Pekingu ni u Vašingtonu, niko od zvaničnika ne želi da govori o toj temi.

Uoči odlaska iz SAD, Hilari Klinton nije želela da, kako je rekla, "za sada" govori o aferi Čen, ali je nagovestila da će jedna od tema razgovora sa kineskim sagovornicima biti i pitanje ljudskih prava.

Američki predsednik Barak Obama kratko je novinarima rekao da je "upoznat s novinskim izveštajima o toj aferi", ali da "o toj temi neće davati nikakve izjave".

Nijedna zvanična reakcija o tom pitanju nije stigla ni iz Pekinga.
XS
SM
MD
LG