Dostupni linkovi

SAD i EU: Samo Priština može organizovati lokalne izbore na Kosovu


Brisel i Vašington se ne protive održavanju na Kosovu izbora za parlament Srbije, ali smatraju da su lokalni izbori "isključivo posao Prištine", tako da bi pokušaj njihovog održavanja istovremeno sa parlamentarnim gotovo sigurno doveo do toga da se ne održe ni jedni, ni drugi, piše današnji Blic, pozivajući se na dobro upućeni izvor.

Prema tom neimenovanom izvoru, Beograd će najverovatnije odlučiti da se na Kosovu ne održe lokalni izbori, kako ne bi ceo izborni proces na Kosovu bio doveden u pitanje.

Brisel i Vašington ne podržavaju nijedne izbore u organizaciji Beograda na Kosovu, ali neće dozvoliti da kosovska vlada bude represivna ako budu održani samo parlamentarni izbori, tvrdi izvor Blica.

List navodi da bi, ukoliko Beograd bude insistirao na održavanju lokalnih izbora na Kosovu, izborni materijal mogao biti zaplenjen već na prelazu prema Kosovu.

Od povlačenja srpske policije 1999. godine, na Kosovu je Beograd kontinuirano organizovao parlamentarne i predsedničke izbore, dok su lokalni održani samo 2008. godine.
XS
SM
MD
LG