Dostupni linkovi

Mjesto Libije u UN-u dodijeljeno Nacionalnom vijeću


Generalna skupština Ujedinjenih nacija dala je mjesto Libije u UN-u Nacionalnom prijelaznom vijeću, političkom organu libijskih pobunjenika koji je svrgnuo režim Moamera Gadafija.

U skupštini od 193 države članice, 114 članica je glasalo za, a 17 protiv da se mjesto Libije u UN-u dodijeli Nacionalnom prijelaznom vijeću, uprkos protivljenju ljevičarskih vlada iz Latinske Amerike. Nekoliko afričkih zemalja je tražilo da se odluka donese kasnije.

Ovakvo glasanje dopušta lideru Vijeća Musfati Abdel Džalilu da prisustvuje radu godišnje skupštine UN-a iduće sedmice u New Yorku. Na margini ove skupštine, on će se susresti s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Glasanje je obavljeno isti dan kad Vijeće sigurnosti treba da usvoji nacrt rezolucije, koji je prezentirala Velika Britanija, o djelimičnom ukidanju zamrzavanja libijske imovine i embarga na oružje.

Oko 90 zemalja je priznalo Nacionalno prijelazno vijeće čiji su se lideri smjestili u Tripoli.

Libija nije imala zvaničnog predstavnika u UN-u kada je Gadafi oduzeo akreditaciju ambasadoru Abdulrahmanu Šalgamu koji se pridružio pobunjenicima.
XS
SM
MD
LG