Dostupni linkovi

Hrvatska sutra slavi Dan pobjede i 15. godišnjicu "Oluje"Sutra se navršava 15 godina od početka hrvatske vojne akcije "Oluja" koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Parastosom za poginule civile i vojnike danas će u Banja Luci biti održana središnja manifestacija obilježavanja progona Srba iz Hrvatske. Prema podacima Udruženja porodica nestalih i poginulih lica u "Oluji" prognano je više od 200.000 Srba dok Tužilaštvo Haškog tribunala navodi da je broj prognanih Srba oko 90.000.

U Hrvatskoj je 5. avgust državni praznik, koji se slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti za akciju "Oluja" kojom su pod hrvatsku upravu vraćeni posljednji dijelovi teritorije koje su držali pripadnici srpskih vojnih jedinica.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom Hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća obrane (vojska bosanskih Hrvata) na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu. Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu.

U operaciji "Oluja" učestvovalo je 138.500 pripadnika Hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog vijeća obrane. Tim snagama su se, prema hrvatskim izvorima, suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika.

Vojna akcija "Oluja" ubraja se u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ.
XS
SM
MD
LG