Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za ratni zločin u Ličkom Osiku


Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika policije takozvane SAO Krajine, zbog ubistva petočlane porodice Rakić u Ličkom Osiku, u Hrvatskoj, oktobra 1991. godine.

Kako je saopšteno danas iz tužilaštva, okrivljenima Čedi Budisavljeviću, Mirku Malinoviću, Milanu Bogunoviću i Bogdanu Grujičiću se na teret stavlja ubistvo Maneta Rakića, njegovih sinova Dragana i Milovana, ćerke Radmile i supruge Lucije.

Optuženi su, kako se navodi, zbog sumnje da posjeduju radio stanicu i da sarađuju sa hrvatskim oružanim formacijama, uhapsili Maneta Rakića i njegovo troje dece, vezali im ruke, zatvorili usta lepljivom trakom i vozilom marke "Tam", prevezli ih do kraške jame "Golubnjača" gde su ih ubili hicima iz vatrenog oružja.

Njihova tijela su potom bacili u jamu, a tijelo Lucije Rakić koju su takođe ubili vatrenim oružjem, optuženi Budisavljević, Malinović i Bogunović su zapalili, kao i vikendicu u kojoj je boravila, u mestu široka Kula.

Tužilaštvo je predložilo da se optuženima produži pritvor u kojem se nalaze od hapšenja.

Zahtjevom za sprovođenje istrage obuhvaćeno je šestoro osumnjičenih za taj događaj, ali je, protiv dvojice koji su nedostupni srpskim pravosudnim organima, istraga u prekidu.
XS
SM
MD
LG