Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Svjetska banka ponudila besplatan uvid u razvojne podatkeSvjetska banka ponudila je besplatan pristup do više od 2000 financijskih, poslovnih, zdravstvenih, gospodarskih i demografskih razvojnih statistika, koje su do sada uglavnom bile dostupne samo pretplatnicima, prenosi Hina.

Odluka, koja je dio širih napora da se poveća pristup informacijama u Svjetskoj banci, znači da će se istraživači, novinari, nevladine organizacije, poduzetnici, studenti i đaci moći koristiti bazama podataka Svjetske banke putem nove web stranice - data.worldbank.org.

Stručnjaci kažu da inicijativa za otvaranje podataka Svjetske banke ima potencijal poticati politike u zemljama u razvoju da se više zasnivaju na dokazima, unoseći više istraživačkog i analitičkogh pristupa u proces razvoja.

Po prvi puta, podaci će biti dostupni na drugim jezicima osim engleskoga, s početnih 330 pokazatelja prevedenih na francuski, španjolski i arapski.
Nova web stranica (data.worldbank.org) nudi puni pristup podacima iz 209 zemalja i teritorija, s nekim od podataka unazad 50 godina.

Podaci dolaze iz puno različitih izvora, uključujući 186 zemalja članica Banke i više od 30 međunarodnih agencija, te od partnera iz privatnog sektora i nevladinih organizacija.
XS
SM
MD
LG