Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Cerić kritikovao ishod referenduma u ŠvajcarskojPoglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić osudio je u utorak ishod referenduma u Švicarskoj kojim je zabranjena gradnja minareta na džamijama u toj zemlji.

Cerić je ocijenio kako je referendumski ishod odraz moralne krize kakva vlada u cijeloj Europi.

U izjavi, koja je iz poglavarstva te zajednice dostavljena medijima u Sarajevu, reis Cerić je istakao kako nije slučajno ni to što se referendumski ishod podudario s vremenom kad je Europska unija poslala "negativnu poruku" muslimanima u BiH te na Kosovu i u Albaniji.

Nakon odluke ministara unutarnjih psolova EU-a o ukidanju viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. prosinca ove godine, jedino državljani BiH, Albanije i Kosova u cijeloj okolici i dalje moraju tražiti vize za putovanje u EU, pri čemu su zapravo izravno pogođeni Bošnjaci i Albanci.

"Obje poruke, ona iz Bruxellesa da smo manje vrijedni od naših susjeda Srba, Crnogoraca, Makedonaca i Hrvata i ova iz Švicarske da su naši vjerski i kulturni simboli nepoželjni, ne ohrabruju i ne govore o Europi u kojoj su svi ljudi i narodi jednakopravni i jednako vrijedni poštovanja", stoji u izjavi Mustafe Cerića.

Poglavar Cerić drži kako su to dokazi da je Europa ne samo u gospodarskoj nego i u velikoj moralnoj krizi koja može postati samo još dublja, posebice ne prihvati li se europske muslimane kao partnere u nastojanjima za oporavak.
XS
SM
MD
LG