Dostupni linkovi

Fudbal: Slovenci izbacili Ruse, prošli i Francuzi


Pored Portugala, koji je sinoćnjom pobjedom nad Bosnom i Hercegovinom osigurao nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu sljedeće godine, vizu za Južnu Afriku sinoć su izvadile i reprezentacije Slovenije, Francuske, Grčke, Urugvaja i Alžira.

Slovenija je minimalnom pobjedom 1:0 nad Rusijom nadoknadila 1:2 iz prvog susreta i tako napravila najveću senzaciju u dodatnim kvalifikacijama europske zone.

Strijelac jedinog pogotka u Ljudskom vrtu bio je Zlatko Dedič u pretposljednjoj minuti prvog poluvremena nakon centaršuta Valtera Birse.

Francuska je u Parizu s Irskom odigrala 1:1 i otišla na Svjetsko prvenstvo zahvaljujući pobjedi iz prve utakmice 1:0.

Gol za Irce postigao je Robbie Keane u 33. minuti utakmice, a Francuzi su do izjednačenja došli u produžetku, nakon što je Thierry Henry očigledno rukom primirio loptu te asistirao za Williama Gallasa.

Južnu Afriku izborila je i reprezentacija Grčke koje je u Donjecku pobijedila domaćina Ukrajinu 1:0. Jedini gol postigao je Dimitrios Salpingidis u 31. minuti. Prva utakmica završila je bez golova 0:0.

U razigravanju afričke zone Alžir je na neutralnom terenu u Sudanu pobijedio Egipat 1:0. Strijelac jedinog gola koji je odveo Alžir na SP bio je Antar Yahia u 40. minuti.

Posljednje mjesto koje vodi u Južnu Afriku uhvatio je Urugvaj koji je u Montevideo odigrao 1:1 s Kostarikom. Sebastian Abreu doveo je domaću momčad u vodstvo u 65. minuti, a izjednačio je Walter Centeno četiri minute kasnije. Prvu utakmicu dobio je Urugvaj rezultatom 1:0.
XS
SM
MD
LG