Dostupni linkovi

Hrvatska uvodi osobni identifikacijski broj


Hrvatska će s početkom iduće godine uvesti osobni identifikacijski broj (OIB), ali građani zbog toga neće morati mijenjati svoje dokumente već će se on uvoditi na službene dokumente kako se oni budu mijenjali, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade s koje je Saboru upućen prijedlog zakona o osobnom identifikacijskom broju..
Uvođenje OIB-a neće biti dodatni teret hrvatskim građanima i trgovačkim društvima, uvodit će se na službene dokumente kako se oni budu mijenjali, kazao je ministar financija Ivan Šuker.
OIB će imati jedanaest znamenki i ispred toga oznaku HR, izdavat će ga Porezna uprava, a dodijeljivat će se hrvatskim državljanima, pravnim osobama sa sjedištem u Hrvatskoj, kao i stranci koji žele obaviti neku transakciju, u Hrvatskoj, pa primjerice bez njega, kaže Šuker, neće moći kupiti nekretninu u Hrvatskoj.
OIB će se od početka 2009. novorođenima dodijeljivati po rođenju, a pravnim osobama prilikom osnivanja, dok je za sve ostale predviđen rok od dvije godine - od početka 2009. do kraja 2010. u kojem bi im postojeći JMBG, matični broj ili sistemski broj koji im je dodijelila Poreza uprava bio zamijenjen OIB-om koji bi bio upisan u sve službene evidencije u kojima se te osobe vode (npr. Zemljišne knjige, evidencije trgovačkih sudova, Središnje depozitarne agencije itd.).
XS
SM
MD
LG