Subota, 30. april/travanj 2016, 15:08 CET

  RSS


  Šta je RSS?
  RSS je skraćenica za Really Simple Syndication. Ova tehnologija vam omogućava pojednostavljen pristup informacijama sa naših web stranica. RSS vam omogućava da željene vijesti pročitate bez posjete web stranice za čije ste se RSS informacije registrirali. Drugim riječima, sve najnovije vijesti možete dobiti putem RSS-a odmah po njihovom objavljivanju na webu.
   

  Upotreba RSS feedova
  Prva stvar koja vam je potrebna za čitanje RSS-a je čitač. To je softver za pronalaženje RSS feedova koji vam omogućava i čitanje najnovijih članaka koji su priključeni uz željeni feed. RSS čitač može biti integriran u vašem Internet pregledniku (Firefox, Internet Explorer i dr.).

  Ukoliko na vašem kompjuteru nemate čitač, na Internetu je moguće pronaći programe koji se mogu koristiti za čitanje RSS vijesti. Čitači koji su već intergrirani u vaš Internet preglednik vam omogućavaju čitanje RSS-a na bilo kojem kompjuteru, a ukoliko koristite odvojeni program za čitanje, možete sačuvati na vašem kompjuteru sadržaj za koji ste se prethodno registrirali - baš kao što provjeravate email na bilo kojem kompjuteru putem Hotmaila ili pak poruke pohranjujete samo na svom kompjuteru putem Outlook-a.
   

  Nezavisni programi
  Možete koristiti Google stranice, što je dosta jednostavno. Također možete pronaći druge čitače na raznim jezicima putem jednostavne Internet pretrage. Nakon što izaberete čitač preostaje samo da se odlučite sa sadržaj koji želite da primate putem vašeg čitača, tako što pronađete i registrujete se za RSS feed koji vas zanima.
   

  RSS u internet preglednicima
  Mozilla Firefox, Microsoft Internet Explorer 7 i Opera internet preglednici također podržavaju čitanje RSS-a. Ako kliknete na RSS naslov koji vas zanima, vaš preglednik će ga automatski prikazati. Na vrhu stranice pitaće vas da li želite da se registrujete i gdje da se prikaže. U Firefox pregledniku on se trenutno nalazi na Live Bookmarks, Bloglines, My Yahoo i Google. Nakon pretplate, aplikacija će automatski prikazati najnovije vijesti sa naših web stranica.