Dostupni linkovi

Kineski predsednik Si iz Pariza stigao u Beograd


Kineski predsednik Si Đinping i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 7. maj 2024.
Kineski predsednik Si Đinping i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 7. maj 2024.

Kineski predsednik Si Đinping stigao je u utorak, 7. maja u dvodnevnu posetu Srbiji.

Avion kineskog predsednika su od ulaska u vazdušni prostor Srbije pratili lovci MiG-29, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije, kao i folklorni ansambl.

Kineskog predsednika dočekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, predsednica skupštine Ana Brnabić, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming.

Doček kineskog predsednika u Beogradu, 7. maj 2024.
Doček kineskog predsednika u Beogradu, 7. maj 2024.

Tokom druge posete Srbiji u poslednjih osam godina, Si će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a očekuje se da će razgovarati o širokom spektru tema - od političkih, ekonomskih i tehnoloških, do saradnje u oblasti kulture.

Doček kineskog predsednika u Beogradu, 7. maj 2024.
Doček kineskog predsednika u Beogradu, 7. maj 2024.

Najavljeno je potpisivanje više od 30 sporazuma, a zvaničnici obe zemlje posetu opisuju kao "učvršćivanje čeličnog prijateljstva", koje se ogleda u infrastrukturnoj saradnji, ali i savezništvu u političkim pitanjima.

Radio-televizija Srbije prenosi da su preduzete velike mere obezbeđenja i da će Sijevu delegaciju, koja broji 400 članova, obezbeđivati oko 3.400 pripadnika bezbednosnih snaga.

Članovi kineske delegacije, ministri i predstavnici institucija stigli su pre Sija u Beograd, a na aerodromu ih je dočekao potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali , zajedno sa ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem.

Beograđani o 'učvršćivanju čeličnog prijateljstva' sa Kinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Uoči dolaska kineskog predsednika, Beograd je okićen zastavama Srbije i Kine, a trasom od aerodroma do centra grada postavljene su poruke dobrodošlice na srpskom i kineskom.

Svečani doček delegacije ispred Palate Srbija biće organizovan drugi dan posete.

Tada je planiran i bilateralni susret Vučića i Sija, sastanci delegacija i potpisivanje sporazuma.

Kineska zastava i poruka dobrodošlice Siju Đinpingu na kineskom na kuli Geneks na Novom Beogradu, 6. maj 2024.
Kineska zastava i poruka dobrodošlice Siju Đinpingu na kineskom na kuli Geneks na Novom Beogradu, 6. maj 2024.

U Beogradu na godišnjicu NATO bombardovanja kineske ambasade

Poseta kineskog predsednika Srbiji poklapa se sa godišnjicom NATO bombardovanja kineske ambasade u Beogradu - 7. maja 1999. je pet bombi pogodilo ambasadu Kine.

Poginule su tri osobe, među kojima su bila dva kineska novinara, a povređeno je najmanje 20 ljudi.

Zvaničnici NATO i Sjedinjenih Država tada su saopštili da bombardovanje kineske ambasade nije bilo namerno, više puta ukazujući da je NATO vazdušna kampanja protiv SR Jugoslavije pokrenuta kako bi zaustavili napade srpskih snaga na albansko stanovništvo na Kosovu.

U autorskom tekstu za beogradski list Politika, Si Đinping se uoči posete osvrnuo na bombardovanje ambasade.

"Kineski narod ceni mir, ali nikad neće dozvoliti da se ponovi istorijska tragedija", naveo je.

"Prijateljstvo Kine i Srbije, koje je natopljeno zajednički prolivenom krvlju dva naroda, postalo je zajedničko sećanje dva naroda i ohrabriće obe strane da zajedno krenu krupnim koracima napred", dodao je Si.

Agencija Asošijejted pres (AP) ocenjuje da je bombardovanje ambasade zbližilo Srbiju i Kinu, te da je Peking od tada saveznik Srbije u politici prema Kosovu.

Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost, a Srbija osporava njegovu državnost i članstvo u međunarodnim organizacijama, u čemu ima podršku Pekinga.

"Zauzvrat, Srbija je bila lojalan saveznik Pekingu i bez ograničenja je otvorila svoja vrata za milijarde dolara kineskih investicija, čak i dok formalno traži članstvo u Evropskoj uniji", ocenjuje AP.

Kineski predsednik u Srbiju dolazi iz Francuske, a iz Beograda će otići u Mađarsku.

AP sastanke kineskog predsednika u Parizu opisuje kao "teške", dodajući da će susreti u Budimpešti i Beogradu biti "lagodni".

Srbija i Mađarska su, kako ocenjuju, prijateljske prema Kini i bliske ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i deo regiona koji Peking koristi kao uporište za ekonomsko širenje u Evropi.

Vučić uoči posete: 'Ponosni na čelično prijateljstvo'

Uoči Sijeve posete, Vučić je objavio da je Srbija ponosna na "čelično prijateljstvo sa Kinom".

"Čast koju svojim dolaskom čini našoj zemlji, nemerljiva je za sve nas, pogotovo imajući u vidu planove Srbije za snažno ubrzanje sveopšteg razvoja, kao i globalni geopolitički kontekst", napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Vučić je, pre dolaska kineskog predsednika, u intervjuu za kinesku državnu televiziju CCTV ponovio da se Srbija "čvrsto drži principa jedne Kine" i da smatra da je ostrvo Tajvan deo te zemlje.

Peking tretira Tajvan kao svoju odmetnutu provinciju, dok Tajvan sebe doživljava kao suverenu državu.

Vučić je takođe više puta ponavljao da je "ponosan" što se Srbija nije pridružila nijednoj međunarodnoj deklaraciji protiv Kine. Zvanični Peking je na meti kritika zbog stanja ljudskih prava, uz optužbe da vlast vrši represiju nad Ujgurima, muslimanskom manjinom koja živi u provinciji Sinđijang (Xinjiang).

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Lin Đijan najavio je da će Si "detaljno razmeniti mišljenja sa predsednikom Vučićem o odnosima Kine i Srbije i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa" i da će "zacrtati kurs" budućeg razvoja bilateralnih odnosa.

Sporazum o slobodnoj trgovini pod lupom Brisela

Kineski predsednik dolazi u Beograd oko šest meseci nakon Vučićeve posete Pekingu, kada je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini.

Sporazum bi trebalo da stupi na snagu u julu i pod lupom je Brisela.

Evropska unija je više puta upozoravala Srbiju, da kao kandidat za članstvo u bloku, vodi računa o transparentnosti saradnje sa Kinom, pre svega u oblasti infrastrukture.

U Srbiju stižu milijarde dolara kineskih investicija, a kineskim kreditima grade se infrastrukturni projekti - putevi, mostovi, energetska postrojenja.

Kina je tokom godina postala drugi najznačajniji trgovinski partner Srbije, posle Nemačke. Međutim, istovremeno raste zaduživanje Srbije kod Kine.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je dug Srbije prema Kini u poslednjih 11 godina porastao 15 puta, na gotovo pet milijardi evra.

Vučić je najavio da će Srbija tokom Sijeve posete inicirati projekte u sferama u kojima nema dovoljno znanja – kao što su robotika, tehnologija satelita i leteći automobili.

Vlada Srbije je uoči dolaska kineskog predsednika usvojila akte o unapređenju saradnje sa Kinom u oblastima prosvete, nauke, inovacija, tehnološkog razvoja, kao i ekonomske i tehničke saradnje u oblasti infrastrukture.

U zvaničnoj poseti Srbiji kineski predsednik je prethodni put bio u junu 2016. godine.

Tokom te prve posete predsednika Kine Beogradu posle više od 30 godina, zvaničnici dve zemlje su potpisali niz međudržavnih sporazuma, uključujući Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Brnabić: Poseta Sija priznanje za nezavisnu spoljnu politiku Beograda

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga "priznanje za nezavisnu spoljnju politiku" Beograda i da će biti "ozbiljan zamajac daljoj saradnji".

Opisala je Kinu kao "najvećeg pojedinačnog stranog investitora" u Srbiji.

"Kina je 2023. godine milijardu i 370 miliona investirala u Srbiju, to je skoro jedna trećina od ukupnih stranih investicija koje su u ušle 2023", dodala je Brnabić.

Govoreći o zaduživanju Srbije kreditima iz te zemlje, Brnabić je rekla da "Kina jeste jedan od najvećih, ako ne i najveći zajmodavac, na celom svetu".

"Oni su prilično povoljni i izuzetno su efikasni u obradi tih kredita. Oni (krediti) su za Srbiju izuzetno dobri. Svi krediti koje uzimamo su investicioni krediti", istakla je Brnabić.

Ocenila je i da je "nivo zaduživanja manji nego evropski prosek", dok je zahvaljujući kineskoj kompaniji "Ziđin" Srbija danas "drugi najveći evropski proizvođač bakra".

"Naš izvoz u Kinu je prešao milijardu dolara godišnje", rekla je Brnabić.

U Francuskoj o 'strateškoj koordinaciji' sa EU

Si se u Francuskoj sastao sa predsednikom Emanuelom Makronom i čelnicom Evropske komisije Ursulom Fon Der Lajen.

Tokom razgovora se založio da Kina i Evropska unija ojačaju "stratešku koordinaciju" i ostanu partneri uprkos brojnim nesuglasicama - od trgovine do ljudskih prava.

Francuski predsednik Makron je rekao da se zalaže za "jednaka pravila za sve" u trgovinskoj razmeni između Evrope i Kine.

"Budućnost našeg kontinenta će zavisiti od naše sposobnosti da nastavimo da razvijamo na uravnotežen način odnose sa Kinom", rekao je Makron.

On je dodao da je koordinacija sa Pekingom o velikim krizama, u Ukrajini i na Bliskom istoku, "apsolutno odlučujuća".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ocenila da "Kina i Evropska unija imaju zajednički interes za mir i bezbednost" i izrazila rešenost da se zaustavi ruska agresija u Ukrajini i uspostavi pravedan i trajan mir.

Ovo je Sijeva prva poseta Evropi u poslednjih pet godina, a nakon Beograda zaputiće se u Budimpeštu.

XS
SM
MD
LG