Dostupni linkovi

Svečlja: Počela zamena srpskih vozačkih dozvola za kosovske


Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja, 25. septembar 2023.
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja, 25. septembar 2023.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) izjavio je u petak da je počela primena odluke o zameni vozačkih dozvola koje su izdale srpske institucije, a koje Kosovo smatra nezakonitim, za one koje izdaje Kosovo.

Sveča je na Fejsbuku (Facebook) naveo da je u petak 29 građana iz devet kosovskih opština zamenilo ova dokumenta.

"Ovo će biti dobra prilika za naše građane koji će, nakon što dobiju vozačku dozvolu naše Republike, imati priliku da se slobodno kreću unutar naše zemlje", napisao je Sveča na Fejsbuku.

Vlada Kosova je početkom maja saopštila da je Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo odluku kojom se građanima omogućava da vozačke dozvole koje su izdale nelegalne srpske institucije na Kosovu zamene u zvanične koje izdaju kosovske institucije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 7. maja saopštilo da za prelazak na vozačku dozvolu RKS nije potrebno ponavljanje ispita za dobijanje vozačke dozvole, već samo prijava.

Dokumenti koji se moraju priložiti u zahtevu su, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, lična karta, original vozačke dozvole koje su izdale srpske vlasti, uverenje o lekarskom pregledu, dokaz o uplati poreza i original vozačku dozvolu koju su izdali UNMIK-a ili Kosovo, ako se podnosi zahtev za dodavanje kategorija.

Kosovske vlasti saopštile su da će ova odluka važiti do 9. avgusta 2024.

XS
SM
MD
LG