Dostupni linkovi

EU posvećena podršci Srbiji u procesu pristupanja, izjavio Žiofre


Ilustrativna fotografija, zastava Evropske unije na zgradi Vlade Srbije u Beogradu , 2. mart 2012.
Ilustrativna fotografija, zastava Evropske unije na zgradi Vlade Srbije u Beogradu , 2. mart 2012.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre (Giaufret) izjavio je 9. maja da je EU "potpuno posvećena podršci Srbiji" u procesu njenog pristupanja tom bloku, prenela je agencija Beta.

"To zahteva stalne napore da se zemlja reformiše, političku volju da se reforme sprovedu i hrabrost da se reše sva teška pitanja u tom procesu", izjavio je Žiofre na prijemu koji je Delegacija EU u Srbiji organizovala u Beogradu povodom Dana Evrope.

On je naveo da se "raduje saradnji" sa novom vladom Srbije, što uključuje i rad na reformskoj agendi koja se priprema.

"Računamo na vlast i građane Srbije. Srbija ima bogatu istoriju i kulturu, građani su veoma vredni. Pridružite nam se da dalje gradimo naš evropski dom, dom demokratskih vrednosti koji će doneti prosperitet svima", dodao je Žofre.

Prijemu EU su od zvaničnika Srbije prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Miloš Vučević, predsednica parlamenta Ana Brnabić, šef diplomatije Marko Đurić i ministar policije Ivica Dačić.

Vučić je na istom događaju izjavio da će Srbija ostati na evropskom putu "bilo to popularno ili ne". On je dodao da bi i Beograd i EU trebalo da ostave "gordost i aroganciju" po strani i da razgovaraju o budućnosti.

"Čestitam Dan Evrope i svima vama i građanima Srbije koji žele da budu deo Evrope. Ne bih danas da govorim bilo kakvo 'ali', ali verujem da bismo gordost i aroganciju u budućnosti mogli da ostavimo po strani, mi više, vi manje, i da razgovaramo o budućnosti", rekao je Vučić.

On je izrazio nadu da će Srbija dobiti "više dobrih poruka" iz Brisela, pre svega po pitanju otvaranja klastera u pristupnim pregovorima i napredovanja na evropskom putu.

"A mi ćemo morati da se potrudimo da ispunimo uslove u pogledu vladavine prava i slobode medija. Nema nikakve sumnje da treba dalje da sprovodimo reforme, u nekim oblastima ne zaostajemo za pojedinim zemljama EU, iako i dalje moramo da se reformišemo", naveo je Vučić.

Širom Evrope 9. maj se obeležava kao Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i kao Dan Evrope.

Srbija je država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji od 2012. godine. Održava bliske odnose sa Rusijom i Kinom, uprkos upozorenjima iz Brisela.

Evropska unija od 2011. posreduje u dijalogu Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa, što je jedan od ključnih uslova za ulazak obe države u evropski blok.

EU je više od deceniju najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije i zauzima prvo mesto po investicijama.

XS
SM
MD
LG