Dostupni linkovi

RSE saznaje: Kosovo nije na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope


Zastave vijore ispred zgrade Vijeća Evrope u Strazburu, februar 2022.
Zastave vijore ispred zgrade Vijeća Evrope u Strazburu, februar 2022.

Kosovo, za sada, nije na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope, koji će zasedati 16. maja u Strazburu, potvrdili su Radiju Slobodna Evropa diplomatski izvori.

Očekivanja su bila da će se na tom sastanku glasati o prijemu Kosova u ovu organizaciju.

Prema diplomatskim izvorima nekih zemalja Saveta Evrope, postoje neke zemlje koje smatraju da Kosovo uopšte ne bude na dnevnom redu, nego da dobije negativan glas.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 16. aprila usvojila preporuku da se Kosovo primi u članstvo.

Međutim, zemlje poput Francuske i Nemačke zahtevaju da članstvo Kosova u Savetu Evrope bude uslovljeno osnivanjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

Premijer Kosova Albin Kurti odbacio je ovaj uslov, rekavši da se pitanje Zajednice odnosi na dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom, a ne Savet Evrope.

"Vlada ne prihvata uslovljavanje članstva u Savetu Evrope Zajednicom. O normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu", rekao je Kurti.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je u srijedu da "postoji zabrinutost da Kosovo možda neće imati glasove za Savet Evrope".

Da bi Kosovo postalo član najveće organizacije za ljudska prava na Starom kontinentu, njegovo prihvatanje mora da podrži najmanje dve trećine od 46 zemalja članica.

Radio Slobodna Evropa pokušava da dobije informacije direktno od Saveta Evrope u vezi sa ovim pitanjem.

XS
SM
MD
LG