Dostupni linkovi

NATO posvećen jačanju partnerstva sa BiH, poručio novi komandant štaba u Sarajevu



Komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Pamela McGaha (lijevo) predaje funkciju brigadnom generalu Matthewu Valasu (desno), Sarajevo, 10. maj 2024. godine
Komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Pamela McGaha (lijevo) predaje funkciju brigadnom generalu Matthewu Valasu (desno), Sarajevo, 10. maj 2024. godine

Ostajemo posvećeni, jer nas obnovljeni regionalni bezbjednosni izazovi podsjećaju na potrebu da kontinuirano jačamo naša partnerstva, kapacitete i sposobnosti, poručio je general Matthew Valas, novi komandant Štaba NATO-a u Sarajevu, nakon što je u petak, 10. maja preuzeo dužnost.

Novi komandant NATO štaba u Sarajevu stupa na dužnost mjesec dana nakon što je generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg izrazio zabrinutost Alijanse zbog secesionističkih djelovanja u Bosni i Hercegovini.

"Duboko smo, duboko zabrinuti zbog kontinuirane secesionističke politike i retorike podjela. Ovo je nepromišljeno i opasno", izjavio je Stoltenberg 8. aprila.

Njegova poruka je došla nakon niza odluka koje su donijele vlasti u bh. entitetu Republika Srpska, predvođene proruskim liderom Miloradom Dodikom, a u kojima se podrivaju državne institucije i krši Ustav BiH.

Inače, Valas je prilikom preuzimanja dužnosti istakao, kako prenosi novinska agencija Fena, da će iskoristiti prethodno iskustvo kako bi pomogao Oružanim snagama Bosne i Hercegovine "da održe visoke standarde obuke", te da poveća "stručnu razmjenu između NATO saveznika i BiH".

Valas je dužnost preuzeo od generalice Pamele McGahe.

"NATO savez zasnovan je na ideji da možemo postići više kada smo ujedinjeni nego kada smo sami, i danas imamo priliku osvrnuti se na napredak koji su zajedno postigli NATO, BiH i međunarodna zajednica u protekle dvije i po godine", rekla je u obraćanju McGaha, prenosi FENA.

Istakla je i kako su preduzeti konkretni koraci na ubrzanju uništavanja viškova naoružanja, te da su provedene aktivnosti za "povećanjem broja žena koje rade u svim oblastima odbrane, sigurnosti i diplomatije".

"A to sve Bosnu i Hercegovinu čini sigurnijim", rekla je McGaha.

Dodala je da su NATO i saveznici "ustrajni" u svojoj predanosti trajnom miru i sigurnosti svih građana u BiH, te da su to u protekle dvije godine i dokazali svojim djelima.

Bosna i Hercegovina je od 2018. godine u Akcionom planu za članstvo (MAP), što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo.

Članovi Sjevernoatlantskog saveza početkom februara boravili su u dvodnevnoj posjeti BiH, poručivši kako NATO "snažno podržava Bosnu i Hercegovinu".

Bosna i Hercegovina ima svog vojnog i političkog predstavnika u misiji pri NATO-u u Briselu, a NATO u BiH ima štab od 2004. godine s mandatom UN da pomaže reformu Oružanih snaga koja se provodi prema standardima Sjevernoatlantskog saveza.

Vojne jedinice iz BiH bile su dio NATO jedinica u misijama u Afganistanu, Iraku, Maliju, Kongu i drugim zemljama.

Prema Zakonu o odbrani, koji je usvojen 2005. godine, institucije su obavezne provesti "sve potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a". Zakonom su integrisane tri vojske i stvorene jedinstvene Oružane snage BiH.

Posljednjih desetak godina, pozicija i opozicija iz Republike Srpske protivi se članstvu u NATO-u i zastupaju stav da Bosna i Hercegovina po ovom pitanju treba da slijedi Srbiju koja je proglasila vojnu neutralnost.

XS
SM
MD
LG