Dostupni linkovi

Katnić štrajkuje glađu na svoju odgovornost, poručio ministar pravde Crne Gore


Protest ispred Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici. 9. maj 2024
Protest ispred Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici. 9. maj 2024

Protest podrške pritvorenom bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću pod sloganom "Presuda bez optužnice i suda", održan je 9. maja ispred Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Uz povike "fašisti", "ubice", "izdaja", parolama "Kome treba mrtav Milivoje Katnić?" i "Ne sudimo bez suda", nekoliko stotina građana je na drugom protestu, otkad je Katnić pritvoren, zatražilo da se brani sa slobode zbog narušenog zdravlja.

Zastava SFR Jugoslavije na protestu u Podgorici, 9. maj 2024.
Zastava SFR Jugoslavije na protestu u Podgorici, 9. maj 2024.

Katnića Tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja i učešće u kriminalnoj organizaciji koja je pomagala jednom od kriminalnih klanova u Crnoj Gori.

Od 14. aprila, kada mu je određen jednomjesečni pritvor, štrajkuje glađu a od 6. maja i žeđu.

Prema pisanju medija, prije mjesec i po je preležao plućnu emboliju a zdravlje mu je dodatno narušeno zbog neuzimanja hrane i vode.

Od kada je pritvoren, više puta je odvođen u Klinički centar u koji je odbio da bude smješten. Odbija i terapiju.

Podgorica: Podrška pritvorenom bivšem specijalnom tužiocu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Da se ne smije dozvoliti stvaranje pravnog sistema u kojem se odobrava odbrana sa slobode "jer neko štrajkuje glađu" poručio je ministar pravde Andrej Milović :

"Nije prvi put da neko štrajkuje glađu i žeđu. Preduzimaju se sve potrebne mjere prema njemu, kao i prema drugima. Ukoliko mu se nešto desi isključivo je njegova odgovornost. On je to potpisao i svjestan je toga".

Katnić je bio glavni specijalni tužilac od 2015. godine.

Razriješen je početkom 2022, godinu i po nakon što je promijenjena vlast u Crnoj Gori, a Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića prešla u opoziciju nakon tridesetogodišnje vladavine.

Nove vlasti su optuživale Katnića da je progonio opoziciju, a štitio funkcionere DPS-a, u prvom redu upravo Đukanovića.

Zašto Katnić štrajkuje?

Katnić se odlučio da počne štrajk glađu prvog dana kada mu je određen pritvor, uvjeren da mu se krše zakonska prava.

Javnosti se obratio pismom, upućenom sinu, i dostavljenom određenim medijima u kojem navodi da nije član kriminalne organizacije, te da je sve "zavjera aktuelne vlasti".

"Život bez časti i dostojanstva ništa ne vrijedi. Ova fašistička klika to želi da mi uzme, da me ovdje godinama drži kao 'psa u rešetkama'", napisao je Katnić iz pritvora.

Zaključuje da je "štrajk glađu jedina opcija iz oblasti samopomoći".

Istovremeno, Katnić je odbio da angažuje advokata, insistirajući da sam iznese odbranu, ispituje svjedoke i prisustvuje istražnim radnjama.

Međutim, sud mu je dodijelio advokata po službenoj dužnosti, Dragutina Durutovića, za koga je Katnić tvrdio da opstruira njegovu odbranu.

Durutović je blizak nedavno rasformiranom proruskom Demokratskom frontu protiv čijih je lidera, Andrije Mandića i Milana Kneževića, Katnić 2016. podigao optužnicu za učešće u slučaju "državni udar" kojom su obuhvaćeni dva ruska i osam srpskih državljana.

Prema presudi, oni su na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. pripremali nasilno rušenje vlasti. Svi su bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo tu presudu i proces vratio na početak.

Vrhovno državno tužilaštvo 7. maja je je saopštilo da su Katniću ispoštovana sva prava.

"Omogućeno mu je, na lični zahtjev, da prisustvuje svim dokaznim radnjama i da pored postavljenog branioca, i lično prisustvuje saslušanjima svih svjedoka, postavlja pitanja svjedocima i iznosi primjedbe na njihove iskaze".

Podsjetili su i da je Katnić prisustvovao saslušanjima svjedoka i istragama u dijelu vještačenja na njegovim imanjima u blizini Podgorice.

A da je Katniću i pravo na štrajk ispoštovano, tvrdi ministar pravde Andrej Milović.

Ministar pravde: Sistem uradio sve da zaštiti Katnića

Milović je rekao da se mora poštovati Malteška deklaracija.

"Ima pravo da štrajkuje glađu i dok god je u svijesti nemamo pravo da ga smjestimo u bolnicu. Odbio je pred svjedocima da bude smješten u bolnicu i tu svoju odluku je potpisao" rekao je Milović.

Andrej Milović
Andrej Milović

On je poručio da se ne smije dozvoliti da se stvori pravni sistem u kojem se mijenjaju sudske odluke o pritvoru "jer neko štrajkuje glađu".

"Zbog činjenice da ima 71 godinu, ima možda bolji tretman nego neki drugi. Molili su ga da bude zadržan na liječenju i odbio je. Što važi za sve pritvorenike, važi i za njega. Ukoliko mu se nešto desi isključivo je njegova odgovornost".

Poslanik opozicione DPS, Oskar Huter rekao je Miloviću da Katnić štrajkuje jer su mu onemogućena ljudska prava:

"Poenta je da mu se sudi i dokaže krivica živom. Poraženi ćemo biti svi ako umre i to ne treba dozvoliti".

Member of Parliament of Montenegro Oskar Huter
Member of Parliament of Montenegro Oskar Huter

Na pitanje kakvo je trenutno zdravstveno stanje Katnića, RSE nije dobio konkretan odgovor iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, gdje je Katnić pritvoren.

Uputili su nas na Viši sud.

Iz Suda nam je rečeno da su oni informisani o njegovom stanju ali da ne mogu o tome davati informacije javnosti.

Prema proceduri, zatvorska uprava prati stanje zatvorenika koji štrajkuje glađu, o čemu obavještava Viši sud.

Kada zatvorski ljekar procijeni da infuzije nisu dovoljne, upućuju ih u Klinički centar, ali ih tamo ne mogu zadržati protivno njihovoj volji.

Kakve su međunarodne procedure u slučaju štrajka?

Ujedinjene nacije tretiraju protestno dobrovoljno gladovanje u pritvoru u skladu sa Malteškom deklaracijom, koju je 2006. usvojila Svjetska medicinska asocijacija.

"Morate biti svjesni da će vam priznanjem vašeg prava na korišćenje tijela u znak protesta, ukoliko budete odlučni da ga sprovedete do kraja, biti dopušteno da dostojanstveno umrete i nećete biti podvrgnuti resuscitaciji (postupak za održavanje rada srca i disanja) protiv svoje volje", navodi se u dokumentu UN.

To podrazumijeva i da štrajkačima glađu ne treba na silu davati tretman koji odbijaju.

Vještačko ili prisilno hranjenje je zabranjeno, naročito u situaciji kada doktor smatra da je pritvorenik sposoban da ima jasan i racionalan sud o posljedicama takve odluke.

XS
SM
MD
LG