Šaškor: Zakašnjeli iskorak zagrebačkog nadbiskupa

Nadbiskup Josip Bozanić, fotoarhiv

Piše: Ines Šaškor

(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić održao je prije nekoliko dana zapaženi govor ispred zagrebačke katedrale. Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta na molitveno-komemorativnom susretu nedvosmisleno je osudio strahote ustaškog logora Jasenovac. Ovaj put bez relativizirajuće mantre o "dva totalitarizma".

Kardinal je pred predstavnicima židovske zajednice snažno osudio genocid nad Židovima, dodajući: "Mi trebamo dati posebnu pozornost onome što se događalo u našoj sredini, u Hrvatskoj, bez ikakve zadrške ističući istinu o strahotama Jasenovca i drugih logora, stratišta nevinih ljudi... Spominjemo se i velikoga stradanja hrvatske židovske zajednice, a posebno zagrebačkih Židova, duboko utkanih u život i kulturu našega grada, kojih je – kako govore podaci – od 11.000 preživjelo manje od 2.000".

Izrazio je suosjećanje i razumijevanje za bol potomaka žrtava, pozvao na "pročišćenje istinom" potomke počinitelja.

Pozivajući se na papu Franju, kardinal Bozanić osudio je svaki oblik suvremenog antisemitizma.

"Nama kršćanima sasvim je jasno da kršćanin ne može biti antisemit. Kršćanstvo i bilo koji oblik mržnje prema čovjeku i drugom narodu jedno drugo isključuju."

Prigodom spomenutog molitveno-komemorativnog susreta na zvoniku katedrale istaknut je ogroman, 50 metara dugačak spomen-natpis na hebrejskom i hrvatskom jeziku s citatom iz Starog zavjeta.

Predstavnici židovske zajednice pozdravili su kardinalove riječi. Očekuju, naravno, i djela. Za početak, da konačno stigne do jasenovačkog cvijeta i pridruži se molitvama za mrtve. Prvi put kada je tamo bio, prije deset godina, okrenuo se na pola puta.

Pročitajte i ovo: Židovska općina traži reakciju Hrvatske oko Jasenovca

Povjesničar Ivo Goldstein, autor knjige o stradanju zagrebačkih Židova, upozorio je da će ovaj istup moći smatrati prekretničkim ako Katolička crkva u Hrvatskoj krene u smjeru u kojemu idu nadbiskupove riječi. Kao kuriozum naveo je da je Bozanić čak spomenuo više žrtava zagrebačkih Židova, jer podaci govore o sedam do osam tisuća žrtava.

Hoće li se doista nešto promijeniti u odnosu Katoličke crkve u Hrvatskoj prema ustaštvu i genocidu iz Drugog svjetskog rata?

Ozbiljni su analitičari skeptični. Bez nekada prešutne, a nekada i javne potpore Katoličke crkve u Hrvatskoj otrovna biljka povijesnog revizionizma ne bi uhvatila tako duboke korijene. U proteklih tridesetak godina u crkvenom tisku objavljene su tisuće i tisuće kartica tekstova koji falsificiraju, prešućuju ili prekrajaju Jasenovac.

Crkveni prostori ugošćuju negatore jasenovačke tragedije na promocijama, tribinama i sličnim manifestacijama. Crkva ništa ne poduzima protiv svećenika koji otvoreno zastupaju povijesni revizionizam i veličaju NDH. Više negatora holokausta i genocida nad Židovima dobilo je prostor u crkvenom tisku. Mise za Antu Pavelića uredno se odvijaju. Sisački je biskup potpisao peticiju za proglašavanje ustaškog "Za dom spremni" u službeni pozdrav Hrvatske vojske. Nije sankcioniran. Glas koncila objavljuje intervju izvjesne sveučilišne docentice pod naslovom "Koncentracijski logor u Sisku apsolutna je laž".

Predstavnici Crkve, osim u Istri, ne sudjeluju na antifašističkim skupovima, kao i na komemoracijama na mjestima velikih ustaških stratišta. Izabrali su Bleiburg kao glavno komemorativno mjesto za žrtve Drugog svjetskog rata. I poslali jasnu poruku.

Što se može očekivati nakon spomenutog istupa kardinala Bozanića?

Znakovita je tišina u crkvenim redovima. Kao i u vlasti. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, prisutan na skupu ispred zagrebačke katedrale, u svome je obraćanju na državnoj komemoraciji dan kasnije nastavio utabanom hadezeovskom stazom. Govorio je o zlu kao takvom, citirao Toru i židovske filozofe, osudio genocid u Auschwitzu, spomenuo i žrtve nedavnog rata u Vukovaru, Škabrnji i Srebrenici. Jasenovac i NDH? Ni riječi. Spomenuo je 117 hrvatskih pravednika među narodima. Zašto su i u kojim okolnostima ti hrabri ljudi postali pravednici? Ni riječi. Jandroković se nije zamarao evidentnom šupljinom svoga govora.

Ignorancija i prešućivanje se nastavljaju.

Pročitajte i ovo: Ivančić: Koketiranje sa fašizmom je hrvatski društveni projekt

Još je znakovitija reakcija Glasa koncila, tjednika čije je izdavač Nadbiskupski duhovni stol. Nakon kardinalovog istupa koji je izazvao veliku pozornost i objektivno ima težinu, glavni urednik crkvenih novina za temu svog redovitog komentara nije izabrao taj govor. Izabrao je Izjavu katoličkih biskupa i pravoslavnih episkopa s ekumenskog skupa u Požegi 17. siječnja. Izjavu je zapravo osudio.

Nisu mu se svidjele sljedeće formulacije: "Spomenuli smo se teških stradanja srpskog i hrvatskog naroda te drugih građana Hrvatske tijekom nedavne prošlosti u ratnim sukobima, progonima i ubijanjima, uzrokovanima mržnjom. Svjesni smo da međusobnim optuživanjem, manipuliranjem povijesnom istinom, interpretacijom ratnih događaja za dnevno-političke svrhe, vrijeđanjima i ponižavanjima zbog pripadnosti određenoj naciji ili vjeri, ostajemo zarobljenicima prošlosti i gubitnicima u sadašnjosti".

Glavni urednik Glasa koncila drži da taj dio Izjave "održava dominantan pristup prošlosti uobičajen gledanjima u suvremenoj srbijanskoj politici". Katoličke je biskupe proglasio naivnima.

Crkvena je desnica, svjesna svoje snage, odlučila ignorirati kardinala Bozanića.

Što u takvoj situaciji objektivno može učiniti, kako se tvrdi, već odlazeći kardinal?

Dixi et salvavi animam meam.