Nastavlja se proces protiv princa Andrewa za seksualno zlostavljanje

Princ Andrew i Virginia Giuffre

Američki sud odbio je 12. januara žalbu britanskog princa Andrewa i dao zeleno svetlo za nastavak postupka po tužbi za seksualno zlostavljanje maloletnice.

Tužila ga je u avgustu Virginia Giuffre, koja tvrdi da ju je princ seksualno zlostavljao kada je imala 17 godina.

U tužbi je navela da je pokojni Jeffrey Epstein trgovao njenim telom i prisilio je na seks sa svojim prijateljima, među kojima je bio i princ, preneo je CNN.

Tada poznata kao Virginia Roberts, Guiffre je navela da ju je princ napao u londonskoj kući Epsteinove tadašnje devojke Ghislaine Maxwell, te u Epsteinovim kućama na Manhattanu i Little Saint Jamesu, na Devičanskim ostrvima.

Pročitajte i ovo: Princ Andrew dobio pristup dokumentu u slučaju Giuffre i Epstein

Andrew je poricao sve optužbe. Krajem 2019. godine za BBC je rekao da nikada nije imao seksualne odnose sa Guiffre i da se "ne seća" da ju je ikada sreo.

Američki okružni sudija Lewis A. Kaplan naveo je u mišljenju da advokati princa Andrewa nisu uspeli da ospore ustavnost tužbe Virginie Giuffre.

Advokati su tvrdili da njena tužba nije jasno sastavljena i da bi trebalo da bude nevažeća zbog sporazuma sa advokatima Jeffreyja Epsteina iz 2009.

Pročitajte i ovo: Bivša devojka Jeffreya Epsteina osuđena za seksualnu eksploataciju

Tvrdili su da Giuffre svojom tužbom krši uslove nagodbe pri kojoj joj je Epstein platio da odustane od slučaja protiv njega i drugih uključenih osoba.

Nagodba Giuffre sa Epsteinom postignuta je deceniju pre nego što je američki milijarder i finasijer umro je u pritvoru u avgustu 2020. godine dok je čekao suđenje za trgovinu maloletnicama.

Pročitajte i ovo: Pitanja posle Epstinove smrti No, u nagodbi se ne spominje izričito prinčevo ime.


"Tužba Giuffre nije 'nerazumljiva', 'nejasna' ili 'dvosmislena'", napisao je sudija Kaplan u presudi.

Portparol Bakingemske palate odbio je da komentariše odluku sudije.