Dostupni linkovi

Pitanja posle Epstinove smrti


Džefri Epstin

Slučaj milionera Džefrija Epstina (Jeffrey Epstin) koji je izgleda izvršio samoubistvo u zatvoru posle novih optužnica da je seksualno zlostavljao i iskorišćavao maloletne devojke, postavlja pitanja pravednosti sistema u kojem moćni i bogati mogu da dobiju blage kazne za teške zločine, ali je pokrenuo i teorije zavere na društvenim mrežama sa sumnjama u samoubistvo, pišu svetski mediji.

Od skromnog porekla do pogodbe života

Optužbe o Epstinovom seksualnim odnosima s maloletnicama prvi put su se pojavile 2005, ali je tadašnji tužilac u Majamiju Aleksander Akosta (Alexander Acosta), postigao s milionerom dogovor o priznanju po manjim optužnicama za prostituciju umesto mnogo ozbiljnijih zločina, zbog čega je bio 13 meseci u zatvoru, piše Obzerver (The Observer), sestrinski nedeljnik Gardijana (The Guardian).

Epstin je posle nastavio svoj džet set život sve do novih optužnica podstaknutih serijom tekstova Majami heralda (Miami Herald) prošle godine o tome kako je Epstin dobio "pogodbu života" od Akoste, koji je tada bio ministar rada u administraciji Donalda Trampa (Trump).

Epstin je od skromnog porekla došao do visokog društva, s bogatim i moćnim poznanicima, ukazuje Gardijan. U srednjoj školi je ušao u matematički tim, posle čega je upisao fakultet koji nije završio. Iako bez diplome, nekako je postao nastavnik matematike u prestižnoj privatnoj njujoškoj srednjoj školi, gde je pažnju privukao njegova razmetljiv i nekonvencionalan stil oblačenja, ali i komunikacija s učenicama.

Iz škole je otpušten zbog loših rezultata, ali je pomoću poznanstava iz te škole došao na Volstrit gde se probio u sada ugašenoj investicionoj banci Ber Sterns (Bear Stearns) i 80-ih je osnovao firmu za rukovođenje novcem bogatih, s klijentima čije je bogatstvo premašivalo milijardu dolara, dodaje list. Među njima je bio Les Veksner (Wexner), kasnije vlasnik kompanije Viktorija sikrit (Victoria Secret), koji je Epstina, posle hapšenja u julu, optužio da mu je ukrao 46 miliona dolara.

Među Epstinovim poznanicima su bili i drugi poznati bogataši i moćnici, poput britanskog princa Endrua (Andrew), bivšeg predsednika SAD Bila Klintona (Bill Clinton) ili sadašnjeg predsednika Donald Trampa koji je za milionera 2002. rekao da je "sjajan lik". "S njim je baš zabavno. Čak se priča da voli lepe žene kao i ja, a mnoge od njih su mlađe. Nema sumnje - Džefri zna da uživa u društvenom životu". Epstin je imao romantičnu vezu sa Žizlen Maksvel (Ghislaine Maxwell), ćerkom medijskog mogula Roberta Maksvela i članicom britanskog visokog društva.

Nezasit apetit za maloletnice

Dan pre Epstinove smrti sud u Njujorku je objavio dokumenta iz zasebnog slučaja protiv Epstinove bivše devojke Maksvel u kojima je milioner prikazan kao gonič seksualnih robinja s nezasitim apetitom za maloletne devojke, prenela je agencija Asošiejtid pres (The Associated Press).

Dokumenti se tiču procesa od pre tri godine kada je Virdžinija Đifre (Virginia Giuffre) optužila Maksvel za klevetu. Tužiteljka je navela da joj je 2000. kada je imala 16 godina, otac, koji je radio u Trampovom klubu Mar-a-Lago kao menadžer za održavanje, našao letnji posao u svlačionici spa centra kluba. Prema njenim navodima, jednog dana je čitala knjigu o masaži kada joj je prišla Maksvel i rekla da zna nekog kome je potrebna maserka na putovanjima. Na tvrdnju da nema nikavo iskustvo u masiranju, Maksvel je rekla da će dobiti obuku i obrazovanje.

Sudski spisi, ističe AP, sadrže slikovite navode protiv Epstina koji je na sudu na Menhetnu optužen za međunarodni trefiking mladih devojaka za seks s istaknutim američkim političarima, biznismenima i svetskim liderima.

"Čitav moj život vrteo se samo oko udovoljavanja tim muškarcima i usrećivanju Žizel i Džefrija", rekla je Đifri. "Ceo njihov život se vrteo oko seksa". Tužioci nisu optužili Maksvel, ali tvrde da nastavljaju istragu, podvlači AP, dodajući da je Maksvel u izjavi pre tri godine odbacila navode Đifre kao laži s ciljem da privuče pažnju i medije.

Iskrivljena pravda

Mada se Epstin nikada neće suočiti s pravnim posledicama, istraga o njegovim zločinima i zločinima ljudi povezanih s njima mora se nastaviti, ocenjuje Njujork tajms (The New York Times) i ukazuje da taj slučaj pokazuje kako je sistem naklonjen bogatima koji mogu dobiti blage kazne za svoja nedela.

Protiv Epstina su i pre jedne decenije postojali obilni dokazi, ali je tada izbegao ozbiljnu kaznu zahvaljujući dogovoru s tužiocima koji su kasnije naznačili da, zastrašeni Epstinovim pravnim timom, nisu tražili prikladne kazne, ističe njujorški list, dodajući da je posle novih optužbi, u njegovoj kući u Njujorku pronađen veliki broj fotografija nagih maloletnica.

Epstinov slučaj takođe postavlja pitanje o ulozi tužioca Akoste, koji je posle pokretanja novog procesa podneo ostavku na funkciju ministra rada. Navodi u njujorškoj optužnici, dodaje Tajms, depresivan su odraz optužbi s kojima se Epstin suočio na Floridi pre više od 10 godina, kada su njegove perverzije prvi put izašle na videlo, ali kada su tužioci na čelu s Akostom, sarađujući neobično blisko s odbranom, pomogli postizanje dogovora koji je iskrivio pravdu.

Čak i u sterilnom rečniku pravnog sistema, optužbe protiv Epstina izazvaju mučninu, ističe Njujork tajms. Makar od 2002. do 2005, Epstin je, prema optužnici, "seksualno iskorišćavao i zlostavljao desetine maloletnica", nekih starih 14 godina, pri čemu su devojčice namamljivane i regrutovane da posećuju Epsintove kuće radi seksa s njim, posle čega bi žrtvama davao stotine dolara. Da "održi i poveća zalihu žrtvi", plaćao je nekim devojčicima da regrutuju druge devojčice da budu "slično zlostavljane", čime je stvorio "ogromnu mrežu maloletnih žrtava", prenosi list navode optužnice.

Da je osuđen, Epstin bi bio dobio 45 godina zatvora, ali on nije jedini čije suđenje je previše zakasnilo. Na prvi pogled, Epstinova saga izgleda kao još jedan primer kako pravda nije slepa ili kako je naklonjena moćnim na uštrb ranjivih. Bližim ispitivanjem, ističe Njujork tajms, slučaj nudi još izopačeniju slike pravde. Epstin je imao skupe, poznate advokate koji su išli na tužioca sa svim čime su raspolagali, makar po rečima Akoste koji je tvrdio da je dobio najbolji mogući dogovor u tim okolnostima. Ali to nije utešno, ističe Tajms, dodajući da to prikazuje sistem u kojem bogati i dobro uvezani mogu zastrašivanjem zvaničnika dobiti dogovore toliko povoljne da su protivni zakonu.

Teorije zavere

Epstinova smrt pokrenula je teorije zavere, budući da je milioner u zatvoru prošlog meseca bio pod posebnim nadzorom zbog mogućnosti samoubistva, pošto je nađen u ćeliji u nesvesnom stanju s povredama na vratu, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Njujorški list ukazuje da zvaničnici kažu da je Epstin nedavno skinut s nadzora i da su FBI i Ministarstvo pravde pokrenuli istrage o njegovoj smrti dok je ministar pravde Vilijem Bar (William Barr) rekao da je smrt postavila ozbiljna pitanja na koja se mora odgovoriti. S druge strane, republikanski senator Ben Sasi (Sasse), koji predsedava senatskim odborom za pravosuđe, tražio je istragu uz ocenu da "moraju leteti glave" zbog samoubistva.

Mnoge glasine i teorije zavere na internetu vrte se oko pitanja šta su političari znali o navodnim Epstinovim zločinima i da li su neki od njih želeli njegovu smrt, mada apsolutno ništa ne ukazuje da je to slučaj, piše BBC.

Te spekulacije, ukazuje britanski servis, ne dolaze samo s margine, već i političari i poznati novinari podstiču neobuzdana nagađanja. Glasine se tiču i pitanja kako je čovek pronađen u polusvesnom stanju s povredama vrata mogao kasnije sebi da uzme život.

I sam Tramp, ističe BBC, dolio je ulje na vatru, retvitujući poruku konzervativnog komičara Terensa Vilijamsa (Terrence K. Williams) koji je tvrdio da je Epstin "imao informacije o Bilu Klintonu i sada je mrtav".

Mnoge teorije se lako mogu pobiti, ukazuje BBC. Pojedini korisnici društvenih mreža lažno navode da su tužioci postigli dogovor s Epstinom u vreme administracije Baraka Obame (Barack) kako bi zaštitili Klintona, iako je dogovor postignut pre nego što je Obama postao predsednik. S druge strane, pored onih koji šire teorije da je za smrt Epstina odgovoran Klinton, drugi spekulišu da je na neki način umešan Tramp.

XS
SM
MD
LG