Podnet optužni predlog protiv napadača na novinara u Novom Sadu

Novinar Daško Milinović na protestu u Novom Sadu nakon napada na njega, 19. april

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu podnelo je optužni predlog protiv tri osobe zbog napada na radijskog voditelja i novinara Daška Milinovića, saopšteno je 14. maja.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrdio i Milinović.

Optužni predlog podnet je 13. maja protiv U. S. i N. K. iz Surčina, zbog sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje u saizvršilašvu, kao i protiv M. E. iz Jakova zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje u podstrekavanju.

U saopštenju novosadskog tužilaštva se navodi da je tužilaštvo nakon preduzetih dokaznih radnji podnelo predlog Osnovnom sudu u Novom Sadu.

Pročitajte i ovo: Novinar posle napada za RSE: Solidarnost nam je jedino oružje

Milinović je napadnut je rano ujutro 16. aprila u Novom Sadu, nakon što su ga dvojica muškaraca prvo isprskali suzavcem, a nakon toga su ga udarali metalnom šipkom. Potom su napadači, koji su nosili kapuljače, pobegli sa lica mesta.

On je kazao da se radi o napadu "fašista na antifašistu".

Ministarstvo unutrašnjih poslova je istog dana saopštilo da je jedan od napadača uhapšen, a da se za drugim intenzivno traga.

U Novom Sadu je, u organizaciji više vojvođanskih nevladinih organizacija, 19. aprila oko oko 2.000 građana protestovalo kako bi iskazali podršku radijskom voditelju Dašku Milinoviću.

Pročitajte i ovo: Održan protest protiv fašizma u Novom Sadu

Premijerka Srbije Ana Brnabić, Ministarstvo kulture, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i pojedine političke stranke osudile su napad na Milinovića.